Közélet

Videóra vették, ahogy a Hezbollah megtámadja Izraelt

A Hezbollahnak mintegy 150 ezer Izraelre irányuló rakétája van. A terrorszervezet minden lehetőségre felkészült.

A Hezbollah libanoni fegyveres szervezet közölte, hogy öt célpontot – Miszgav Am, Kirbát Al-Manara, Hermon, Risa és Ramija településeket – támadott hétfőn Észak-Izraelben rakétagránátokkal és gépfegyverrel, a támadásnak több sebesültje van. A Hezbollah televíziója, az al-Manar azt jelentette, hogy izraeli drónok hét rakétát lőttek ki dél-libanoni célpontokra, Rmeis településnél. 

Aitit,southern,Lebanon/lebanon:1/6/2017:,Flags,Of,Hezbollah,With,The,Sun,Shine,Reflection
Fotó: Shutterstock

Az Irán támogatta Hezbollah és Izrael között napok óta folynak a kölcsönös támadások. 

A libanoni fegyveres szervezet azt is közölte hétfőn, hogy megkezdte az izraeli megfigyelőkamerák lerombolását a libanoni határ mentén, miután a libanoni–izraeli határon nőtt a feszültség a Hamász és Izrael között október 7-én kitört háború miatt. 

A Hezbollah médiája közzétett egy videót, amelyen orvlövészek az izraeli–libanoni határ öt pontján, közöttük a Metula izraeli város közelében elhelyezett megfigyelőkamerákat lövik ki. 

Izrael és a Hezbollah a 2006 nyarán vívott egy hónapos háború óta ádáz ellenségek. 

Izrael azonnali komoly fenyegetésnek tekinti a síita fegyveres csoportot, mivel becslése szerint 

a Hezbollahnak mintegy 150 ezer Izraelre irányuló rakétája van. 

Haszán Fadlallah Hezbollah-párti parlamenti képviselő vasárnap kijelentette, hogy a mozgalom minden lehetőségre felkészült, de nem árulja el, mi lesz a következő lépés. Mint mondta, a Hezbollah következő lépése attól függ, mi történik a Gázai övezetben. Catherine Colonna francia külügyminiszter Bejrútba érkezett, ahol libanoni vezetőkkel tárgyal a határ menti feszültségekről. Nadzsib Mikati libanoni miniszterelnök közölte, kormánya igyekszik csökkenteni a feszültséget a déli határ mentén, hogy elkerülje az ország belerángatását az újabb háborúba. Mint mondta, egy dél-libanoni háború senkinek sem áll az érdekében, és biztosított arról, hogy tárgyalásokat folytat a helyi pártokkal, valamint a nemzetközi vezetőkkel Libanon stabilitásának biztosítása érdekében. 

Az izraeli hadsereg hétfő reggel elrendelte a libanoni határ mentén fekvő huszonnyolc település evakuálását. A rendelkezés a határtól két kilométeres sávban fekvő településeket érinti. Az Egészségügyi Világszervezet hétfőn bejelentette, hogy két, egészségügyi felszerelést tartalmazó szállítmányt küldött Bejrútba a dubaji logisztikai központjából arra az esetre, ha esetleg kiéleződne a helyzet a libanoni–izraeli határ térségében. A segélyszállítmánynak köszönhetően a helyi kórházak 800-1000 sebesültet képesek ellátni. A libanoni–izraeli határon október 8-án mérgesedett el a helyzet, miután a Hezbollah több tucatnyi rakétát lőtt ki a Sebaa-tanyákon lévő katonai létesítmények irányába, a Hamász iszlamista palesztin szervezet előző napi támadásának támogatására. Izrael válaszul nehéztüzérséggel lőtt több dél-libanoni célpontot. 

 

Izrael Hezbollah Libanon
Kapcsolódó cikkek