Az egészségügyi szervezetek világszerte üdvözölték a 2022-es új-zélandi törvényeket, amikkel megtiltották volna, hogy a 2008 után születettek valaha is cigarettát vásárolhassanak. A jogszabályok célja, hogy a jövő generációi soha ne szokhassanak rá a dohányzásra. Az ország idén megválasztott új kormánya most visszavonná ezeket a törvényeket.

New,Zealand:,Reducing,Tobacco,Sale.,The,Number,Of,Smokers,Decreases
Fotó: Shutterstock

A forradalmi szabályozás eltörlésére az adóbevételek növelése miatt van szükség az új kormány szerint

írta meg a BBC.

A megelőzhető halálesetek vezető oka Új-Zélandon a dohányzás, így érthető lépés volt az előző kormánytól, hogy megoldást kerestek erre a problémára. Mivel a dohánytermékek erősen addiktívak, így értelemszerűen nem volt járható út az abszolút betiltás. A Jacinda Ardern kormány elképzelése a jövő generációinak védelméről az egészségügyi szakérták szerint jelentős lépés volt a dohányzás elleni harcban. Most viszont fel vannak háborodva az új vezetés tervein.

Megdöbbentő és undorító, amit a kormány csinál. Ez egy hatalmas visszalépés 

– mondta Otago Egyetem közegészségügyi szakértője, Richard Edwards professzor, aki azt is hozzátette, hogy a tavaly elfogadott törvények kiválóak voltak. A professzor felszólította a kormányt, hogy vonják vissza a javaslatot.

A tavaly elfogadott szabályozás nem csak tiltotta volna, hogy a 2008 után születettek valaha is cigarettát vásároljanak, hanem el is távolították volna  a dohánytermékeket az országban található kereskedők 90 százalékától. Emellett kötelezték volna a gyártókat, hogy a forgalomba hozott cigaretták nikotinszintjét csökkentsék az addigi érték felére.

Egészségügyi szakértők úgy becsülték, hogy az új törvényekkel évente akár 5 ezer ember életét is meg lehet menteni.

Az új-zélandi szabályozás hírére az Egyesült Királyságban is belengették egy hasonló jogszabály bevezetését, bár ebben azóta nem történt érdemi előrelépés.

Természetesen a dohányzás betiltása sokakból felháborodást váltott ki. A dohányipari cégek mellett az újságárusok és a kisboltok tulajdonosai is kritizálták a törvényeket a jelentős bevételkiesésük miatt. Az ország idén megválasztott miniszterelnöke a szabályok eltörlése kapcsán felhozta az üzletek aggodalmait, illetve hozzá tette, hogy a dohányzás betiltása nem szünteti meg a problémát, pusztán a fekete piacra tereli az embereket.

Érdekesség, hogy választásokat megnyerő Új-Zélandi Nemzeti Párt, ami a szavazatok 38 százalékát szerezte meg, a kampány idején nem beszélt róla, hogy megtámadnák a dohánytilalmi törvényeket. Ennek ellenére első intézkedésük ez a lépés. Az új kormány pénzügyminisztere, Nicola Willis, aki szombaton bejelentette a törvények visszavonását, közölte, hogy a kormány és partnerei ragaszkodnak a dohányzás betiltásáról szóló szabályok eltörléséhez. A pár az októberi választási győzelmük után csak múlt héten pénteken tudott kormányt alakítani, amikor koalícióra léptek a szavazatok mindössze 6 százalékát begyűjtő New Zealand First párttal. A kampányidőszakban ez a kis párt volt az egyetlen, ami a dohánytörvény visszavonását tűzte a zászlójára.

Nicola Willis szombaton azt is közölte, hogy 

a dohányzás betiltásáról szóló jogszabályok évi egymilliárd dollárral károsítják meg az ország költségvetését.