Közélet

A Wagner csoport az ukrán háború után az izraelibe is beszállhat

Légvédelmi rendszert szállíthat a libanoni Hezbollah-nak a Wagner csoport. Állítólag Libanon Iránnal összefogva arra készül, hogy egy északi frontot nyisson az izraeli háborúban.

Az orosz katonai magánvállalkozás, a Wagner csoport azt tervezi, hogy légvédelmi eszközökkel látja el a libanoni Hezbollah-t – erről az Egyesült Államok tett említést egy jelentésében. A szakértők szerint a Libanont irányító szervezet arra készülhet, hogy rátámad Izraelre, amíg Tel-Aviv Gázával van elfoglalva.

Fotó: AFP

Az amerikai hírszerzés úgy tudja, hogy a Wagner csoport orosz gyártmányú SA-22-es rendszert küldhet a Hezbollah-nak, a hozzá tartozó rakétákkal. Az USA úgy látja, hogy a Wagner–Libanon-összefogás komoly aggodalomra ad okot az egyébként is tragikus közel-keleti helyzetben – írta meg a The Wall Street Journal.

A The Wall Street Journal megkereste Oroszország amerikai nagykövetségét az üggyel kapcsolatban, de nem kapott választ a kérdéseire. Ettől függetlenül az USA folyamatosan figyelemmel kíséri az orosz–libanoni kapcsolatokat, hogy észrevegye, ha elkezdődik egy esetleges fegyverszállítás.

Tudjuk, hogy Oroszország nem volt hajlandó elítélni a Hamászt az Izrael elleni szörnyű terrortámadásért, és nemrég Moszkvában fogadták a Hamász tisztségviselőit. Mindez akkor történik, amikor Oroszország továbbra is atrocitásokat követ el Ukrajnában

– erről a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője, Adrienne Watson beszélt.

Nagy meglepetés nem lenne: már behálózták a fél világot

Nem lenne meglepő a Wagner csoport beavatkozása az izraeli–palesztin konfliktusba. A félkatonai szervezetről köztudott, hogy már több polgárháborúba és ellenségeskedésbe is beavatkozott Afrikában és a Közel-Keleten egyaránt. 

A Wagner csoport beszállása a háborúba azért is aggasztó, mivel amerikai hírszerzési források úgy tudják, hogy a Hezbollah Iránnal összefogva észak felől támadhatja meg Izraelt. Az USA egy repülőgép-hordozót helyezett át a Földközi-tenger keleti részére, hogy ezzel rettentse el a két országot a támadástól.

Az is jelezheti a Wagner és Libanon összefogását, hogy az orosz PMC harcosainak nagy része Szíriában tartózkodik, ahol a Hezbollah is nagy számban van jelen.

Térképen, hol vannak Wagner-zsoldosok Afrikában és szinte mindenfelé

A Wagner csoport tucatnyi afrikai országban végzi tevékenységét.

 

 

Wagner izraeli háború Hezbollah Libanon Irán
Kapcsolódó cikkek