Nemzetközi gazdaság

Térképen, hol vannak Wagner-zsoldosok Afrikában és szinte mindenfelé

Jevgenyij Prigozsin látszólag kegyvesztetté vált, a fekete kontinensen azonban erősödik a jelenléte. A Wagner csoport tucatnyi afrikai országban végzi tevékenységét.

A Wagner csoport Oroszország külföldi befolyásszerzésének egyik fő eszközének számít. A júniusi kérészéletű lázadás óta a csoport veszített pozíciójából, és gyakorlatilag már nem vesz részt az Ukrajna elleni háborúban, a jövője pedig kérdéses, az ugyanakkor biztosra vehető, hogy a szervezet tevékenysége valamilyen formában folytatódni fog Afrikában. Az Oeconomus legfrissebb elemzésében górcső alá vette a Wagner csoport afrikai jelenlétét, tevékenységének különböző formáit, valamint azt, hogy az érintett feleknek milyen előnyeik származnak belőle.

Yevgeny Prigozhin, the founder of the Russian private security company Wagner shared video
UNSPECIFIED LOCATION IN AFRICA - AUGUST 21: (----EDITORIAL USE ONLY - MANDATORY CREDIT - 'WAGNER TELEGRAM ACCOUNT / HANDOUT' - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) A screen grab captured from a video shared online shows Yevgeny Prigozhin, the founder of the Russian private security company Wagner, speaking in a desert area while wearing camouflage in a video for the first time after his rebellion against the Russian administration in an unspecified location in Africa on August 21, 2023. In the footage shared on the Telegram channel 'Wagner's evacuation', Prigozhin stated that they have made Russia 'even greater' on all continents, including Africa. Wagner Account / Anadolu Agency (Photo by Wagner Account / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: AFP

Az alig 24 órán át tartó Wagner-lázadás óta a zsoldoscsoport katonái a jelek szerint folyamatosan települnek át Fehéroroszországba, ahol a hadsereg kiképzésében vállalnak szerepet. Az orosz államhoz kötődő vállalatok és zsoldoscsoportok komplex hálózatából álló Wagner csoport 2014-ben tűnt fel, amikor vélhetően szerepet játszott a Krím Oroszország általi annektálásában, illetve támogatni kezdte a kelet-ukrajnai szakadár csoportokat. Ráadásul 2014 óta csaknem tucatnyi afrikai országban fejtett ki tevékenységet.

A fekete kontinensen becslések szerint jelenleg is mintegy ötezer Wagner-zsoldos teljesít szolgálatot, a legtöbben Maliban és a Közép-afrikai Köztársaságban.

A szervezet a kontinensen azt követően jelent meg, hogy a Krím annektálása következtében bevezetett nyugati szankciók miatt Oroszország kénytelen volt új régiókkal erősíteni a kapcsolatait.

Mit csinálnak Prigozsin zsoldosai Afrikában?

A Wagner csoport Afrikában a Közép-afrikai Köztársaságban, Líbiában, Maliban és Szudánban a legaktívabb, ugyanakkor más országokban is folytat az adott kliens igényeitől függő tevékenységet. A zsoldosok fő feladata a részvétel a harci cselekményekben. Az adott ország kormányának nyújtott katonai támogatás lázadó csoportokkal szemben, vagy éppen fordítva, azaz a lázadó csoportok támogatása a kormány ellenében. 2018-ban mintegy ezer Wagner-zsoldos lépett be a Közép-afrikai Köztársaságba, hogy megvédjék a kormányt a fővárost támadó lázadóktól. Azóta egy nagyjából ötezer fős párhuzamos hadsereget hoztak az országban, valamint az ENSZ fegyverembargóját megsértve állítólag fegyvereket, drónokat és repülőgépeket vittek az országban. Líbiában a Wagner zsoldosai Halifa Haftar hadurat támogatják.

A Száhel-övezet egyik legsúlyosabb problémája a szélsőséges iszlamisták térnyerése. Az elmúlt években Maliban és Burkina Fasóban, idén júliusban pedig Nigerben egyéb okok mellett a dzsihadista lázadók elleni elégtelen állami fellépés a kormányzat elleni puccshoz vezetett.

Az érintett országokban általános az elégedetlenség a volt gyarmattartó Franciaország által küldött francia és az ENSZ-békefenntartókkal szemben, emiatt egyes kormányok a Wagner csoporthoz fordulnak segítségért.

A zsoldosok a kormányoknak nyújtott biztonsági szolgáltatások mellett a helyi hadsereg kiképzésében is szerepet vállalnak, például a Közép-afrikai Köztársaságban az elnök számára biztosított személyes védelem és a hadsereg kiképzése esetleges puccskísérletek elhárítására, valamint Szudánban katonák kiképzése és ásványkincs-lelőhelyek őrzése.

A csoport előszeretettel végez dezinformációs kampányokat és egyéb politikai tevékenységeket is, a Prigozsin tulajdonában lévő két cégen (az Internet Research Agency és az Association for Free Research and International Cooperation) keresztül. A Közép-afrikai Köztársaságban a 2020-as elnökválasztáson a jelenlegi elnök mellett kampányoltak, utána pedig segítettek a különböző frakciók közötti politikai alkuk létrehozása során.

Mi a Wagner célja Afrikában?

Bár a csoport bevételeiről értelemszerűen alig van nyilvános adat, szakértők szerint az afrikai jelenlét felettébb jövedelmező. A kliensek a közvetlen pénzbeli fizetség mellett erőforrások feletti koncesszióval is fizetnek: a Közép-afrikai Köztársaságban például a már említett szolgáltatásokért cserébe a Wagner csoport korlátlan fakitermelési jogot, továbbá arany- és gyémántbányászati koncessziókat kapott, egyebek között egy több mint egymilliárd dollárnyi készletet rejtő aranybánya feletti ellenőrzés jogát. Emellett a kormány arannyal és gyémánttal is fizet a szervezetnek.

A Wagner csoport afrikai aktivitásának helyszínei
 

A The Sentry számos Szudánba tartó, a Wagner csoporthoz köthető repülőt megfigyelt, Szudán pedig aranycsempészközpont, amelyben a Wagner csoportnak szintén vannak kapcsolatai. Ezenkívül amerikai hírszerzési értesülések szerint a mali légierő helyettes vezetője azért lobbizik, hogy a Wagner csoport hozzáférést kapjon a Maliban található aranybányákhoz.

Az sem elhanyagolható, hogy a szervezet Moszkva kulcsfontosságú eszköze a külföldi befolyásszerzés terén.

Mivel a Wagner csoport névleg az államtól független szervezet, a Kreml erre hivatkozva azt állítja, nincs semmi köze a tevékenységéhez. Azonban néhány nappal Prigozsin lázadását követően Vlagyimir Putyin orosz elnök elismerte, hogy a Wagner csoportot teljes egészében az orosz állam finanszírozza.

Az kérdés, hogy milyen formában fog tovább működni a Wagner csoport Afrikában. Lecserélik-e a vezetőséget, új nevet kap-e, összeolvasztják-e más magánhadsereggel, vagy betagozódik-e az államapparátusba. Bármelyik forgatókönyv valósul meg, az biztosra vehető, hogy a szervezet afrikai tevékenysége folytatódni fog, hiszen ez mind Moszkva, mind a Wagner csoport érdekében áll.

 

Közép-afrikai Köztársaság wagner-csoport afrika külföldi befolyásszerzés
Kapcsolódó cikkek