Közélet

Az orosz–ukrán háború 640. napja – Az eddigi legsúlyosabb dróntámadásra ébredt Kijev (video)

A támadás következtében közel kétszáz épület, köztük 77 lakóház maradt áram nélkül a fővárosban. Öten sérültek meg.

Ukrajna fővárosát szombaton a Reuters tudósítása szerint a háború eddigi legnagyobb orosz dróntámadása érte, öt ember megsebesült, amikor a légvédelem dübörgése és robbanások ébresztették fel a lakosokat napkeltekor.

Közel 200 épület, köztük 77 lakóház maradt áram nélkül a fővárosban. 
Fotó: AFP

A támadás Kijev különböző kerületeit szombat kora hajnalban érte, és a napfelkeltével újabb hullámok érkeztek. A légiriadó összesen hat órán át tartott.

Volodimir Zelenszkij elnök elmondta, hogy több mint 70 iráni tervezésű Shahed kamikazedrónt lőttek ki Ukrajna ellen, és a legtöbbet – de nem mindet – sikerült leteríteni. A légierő később bejelentette, hogy 71 Shahed drónt és egy rakétát lőttek le.

Vitalij Klicsko polgármester a Telegram alkalmazásban azt írta, hogy a támadásban öt ember, köztük egy 11 éves kislány megsérült, és városszerte épületek rongálódtak meg. 

Rövid videó a támadásról itt tekinthető meg.

Zelenszkij rámutatott, hogy a támadás a kora reggeli órákban történt, amikor az ukránok a legsúlyosabb nemzeti tragédiájukra emlékeznek, az 1932–1933-as holodomori éhínségre, amelyben több millió ember halt éhen. „Szándékos terror… Az orosz vezetés büszke arra, hogy gyilkolni tud” – írta a Telegramban.

Az ukrán energiaügyi minisztérium közölte, hogy a támadás következtében közel 200 épület, köztük 77 lakóház maradt áram nélkül a fővárosban.

 

16:12

Nők orvosolják a bányászhiányt Ukrajnában

Az egykor Európában az egyik legnagyobbnak számító ukrán szénipar maradványai kényszerültek a soha nem látott lépésre.

16:10

Meglepetés Ukrajnában, felpörgött a gazdaság októberben

Az ukrán GDP 5,5 százalékkal nőtt az idei első tíz hónapban.

Ukrajna háború dróntámadás
Kapcsolódó cikkek