BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az Egyesült Államok is támogatja az európai fegyveres erők korlátozásáról szóló egyezmény felfüggesztését

A hagyományos katonai eszközök és fegyveres erők korlátozásáról szóló egyezmény a hidegháborút követően született, amely maximálta a hagyományos fegyverzetek mennyiségét és az aláíró államok fegyveres erőinek létszámát.

Az Egyesült Államok, a NATO-szövetségesekkel folytatott egyeztetést követően, teljes mértékben támogatta a hagyományos fegyveres erők európai korlátozásáról szóló egyezmény (Treaty on Conventional Armed Forces – CFE) felfüggesztését – közölte a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója kedden, amikor hatályba lépett Oroszország kilépése a megállapodásból.

President Joe Biden's National Security Advisor Jake Sullivan
Fotó: Anadolu via AFP

Jake Sullivan közleménye hangsúlyozza, hogy a körülmények ilyen alapvető megváltozása következtében az Egyesült Államok egyben felfüggeszti minden, a CFE egyezményből fakadó tevékenységét az egyezmény részes államaiban december 7-től.

A Fehér Ház nemzetbiztonsági vezetője kifejtette, hogy minden NATO-szövetséges egyetértett abban, hogy elfogadhatatlan lenne az, hogy 

miközben Oroszország – amely a legnagyobb fegyveres erővel rendelkezik Európában – az egyezmény által korlátozni szándékolt eszközökkel háborút visel Ukrajna ellen és nem tartja be az egyezmény előírásait, addig a NATO-szövetségesek katonailag korlátozzák magukat a CFE hatálya alatt.

Az amerikai külügyminisztérium szóvivője kedden azt közölte, hogy az Észak-atlanti Tanács által bejelentett döntés azt követően született, hogy világossá vált, Oroszország nem változtat, így a NATO-szövetségesek válaszlépése a CFE-ből eredő kötelezettségek felfüggesztésére növelni fogja a NATO elrettentő erejét és védelmi kapacitásait.

Matthew Miller szóvivő ugyanakkor megjegyezte, a várakozások szerint az a tény, hogy Oroszország hivatalosan keddi hatállyal kilépett a CFE-egyezményből, nem jelent gyakorlati változást az orosz katonai erők elhelyezkedésében, mert 

Moszkva 2007 óta nem tett eleget az egyezményben vállalt kötelezettségeinek.

Az amerikai külügyi szóvivő hozzátette, hogy a CFE azon részes államai, amelyek nem NATO-tagállamok, szintén támogatják a döntést, és jelezték szándékukat arra, hogy az orosz cselekményekre válaszul ugyancsak felfüggesztik az egyezményből fakadó kötelezettségeik teljesítését.

Oroszország 2007 decemberében hivatalosan felfüggesztette a CFE alkalmazását, és 2023. november 7-től kilépett a hatálya alól.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.