Az Európai Bizottság pénteken közölte, hogy leállítja hirdetéseit az X – korábban Twitter – internetes közösségi oldalon, azzal az indokkal, hogy az "elmúlt hetekben a dezinformáció és a gyűlöletbeszéd riasztó mértékű növekedését tapasztalták." 

A photo taken on November 17, 2023 shows the logo of US online social media and social networking service X - formerly Twitter - on a smartphone screen in Frankfurt am Main, western Germany. (Photo by Kirill KUDRYAVTSEV / AFP)
Az Európai Bizottság mostantól nem hirdet az X-en. Fotó: AFP

Johannes Bahrke, a brüsszeli testület szóvivője azt mondta: "Azt tanácsoltuk a szolgáltatóknak, hogy tartózkodjanak a hirdetésektől ezen a közösségi platformon, mivel aggályaink vannak azzal kapcsolatban, hogy a tartalmak nem megfelelő kontextusban jelennek meg, ami befolyásolja kommunikációnk és üzeneteink hatékonyságát". 

Bahrke hozzátette, hogy egyelőre az X érintett csak az ügyben. Leszögezte azt is, hogy az Európai Bizottság nem hagyja el a közösségi webfelületet. 

A bizottság októberben hivatalos információkérést küldött a vállalatnak, és választ vár arra, hogy az Európai Unióban terrorszervezetként nyilvántartott palesztin Hamász október 7-i izraeli támadásához kapcsolódó illegális tartalmak és dezinformációk kezelése megfelel-e a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabálynak. Ez a jogszabály a világ első olyan, a digitális területet szabályozó rendelete, amely uniószerte elszámoltathatóvá teszi a digitális vállalkozásokat a platformjaikon közzétett tartalmakért.

„ocsmány antiszemita hazugságot” terjeszt a Fehér Ház szerint

A Fehér Ház elítélte az amerikai milliárdost, amiért a héten egy olyan üzenetet osztott meg az X-en, amely szerint a zsidó közösség tagjai gyűlöletet szítanak a fehérek ellen. Az IBM nácikat népszerűsítő bejegyzések miatt függesztette felhirdetéseit a platformon.