Közélet

Az izraeli háború 39. napja – az USA nem tudja a Hamász állításait készpénznek venni

A Hamász 240 embert tart fogva, többségében izraelieket, de köztük több külföldi is van. Friss hírek az izraeli háborúról.

A Gázai övezetben működő legnagyobb kórházat meg kell óvni – reagált Joe Biden hétfőn a palesztin térségben zajló harcok fejleményeire. Az amerikai elnök egy fehér házi eseményen sürgette, hogy a katonai műveletek során kíméljék a Gáza városában működő Al-Shifa kórházat, és hozzátette, elvárja, hogy ez a jövőben így legyen. 

A child reacts as people salvage belongings amid the rubble of a damaged building following strikes on Rafah in the southern Gaza Strip, on November 12, 2023, as battles between Israel and the Palestinian Hamas movement continue. More than 10,000 people have been killed in relentless Israeli bombardment of the Gaza Strip, according to the Hamas-run health ministry, since the war erupted last month after Palestinian militants raided southern Israel on October 7 killing at least 1200 people. (Photo by Mohammed ABED / AFP)
Fotó: Mohammed Abed / AFP

Az elnök utalt arra is, hogy 

Katar, az Egyesült Államok, Izrael és a Hamász bevonásával aktív egyeztetések zajlanak a palesztin szervezet által október 7-én elhurcolt több mint 200 civil, köztük 10 amerikai szabadon engedéséről. 

A Fehér Ház közlése szerint Joe Biden vasárnap telefonon egyeztetett Katar uralkodójával a foglyok érdekében zajló tárgyalásokról, és köszönetet mondott az arab ország közvetítő szerepvállalásáért. A foglyok érdekében zajló egyeztetésekről beszélt az elnök nemzetbiztonsági tanácsadója hétfői sajtótájékoztatóján. Jake Sullivan beszámolt arról, hogy Katar közvetlenül egyeztet mind a Hamász képviselőivel, mind az izraeli kormánnyal. 

Izrael szerint október 7-e óta 

a Hamász 240 embert tart fogva, többségében izraelieket, de köztük több külföldi is van.

A hétvégén a palesztin szélsőséges szervezet azt közölte, hogy az elmúlt hetek izraeli légitámadásainak következtében a túszok egy része is életét vesztette. Az amerikai kormányzat úgy reagált, hogy a Hamász állításait nem tudja készpénznek venni, de nincs információja arról, hogy a foglyok közül hányan vannak még életben. Az Egyesült Államok kilenc amerikai állampolgárról tud, valamint egy állandó tartózkodási engedéllyel, zöld kártyával rendelkező személyről. 

A Hamász fegyveres szárnya hétfőn a katari közvetítőkkel közölte, hogy hajlandó mintegy 70 túszt – nőket és gyerekeket – szabadon engedni ötnapos tűzszünetért cserébe. Eközben a Gázai övezet északi részén izraeli túszok fogva tartásának jeleit találták meg a Rantiszi kórház alatt. Daniel Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője arról is tájékoztatást adott, hogyan kapcsolódnak össze a Hamász terrorista célokra használt, több mint húsz méter mélyen kiépített alagútjai a kórházak és iskolák alatt.

 

20:25

Azonnali tűzszünetet sürgetett Gázában az ENSZ-főtitkár

17:46

Netanjahu házához vonulnak a túszok családjai

A Hamász által túszul ejtettek családtagjai kedden öt napos, Tel-Avivból Jeruzsálembe tartó vonulást indítottak, hogy azt követeljék a kormánytól, hogy tegyen jóval többet szeretteik kiszabadítása érdekében.

13:27

A Hamász kormányzati épületeit is elfoglalták az izraeli erők

Izrael már több épületet is elfoglalt, amelyek korábban Hamász vezetők központjaiként szolgáltak, valamint fegyvereket is lefoglaltak.

fehér ház Al-Shifa Joe Biden Katar Hamász
Kapcsolódó cikkek