Közélet

Az izraeli háború 46. napja – Közel a megállapodás Izrael és a Hamász között?

Izrael és a Hamász egyetért a nők és gyerekek elengedésében. Friss hírek az izraeli háborúról.

Közel a tűzszüneti megállapodás Izrael és a Hamász terrorszervezet között a Hamász politikai vezetőjének, Iszmail Haníjének a Reuters hírügynökséghez kedden eljuttatott nyilatkozata szerint. 

Palestine Israel Conflicts
Fotó: Middle East Images / AFP

A Hamász egy másik tisztségviselője, Isszat er-Resík az al-Dzsazíra pánarab hírtelevíziónak azt mondta, 

a tárgyalások elsősorban a tűzszünet hosszúságáról, a Gázai övezetbe szállítandó segélyekről és az izraeli túszok, valamint az izraeli börtönökben fogva tartott palesztinok elengedéséről szólnak. 

Mindkét oldal egyetért a nők és gyerekek elengedésében, a megbeszélések eredményét pedig az egyeztetésekben közvetítői szerepet vállaló katari kormány jelenti majd be – tette hozzá Resík. 

Mindeközben hétfőn Katarban találkozott Haníje és Mirjana Spoljaric, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) elnöke. Az ICRC közleménye szerint a felek a gázai humanitárius válságról egyeztettek, továbbá a szervezet közvetítőként ajánlkozott a túszok elengedésével kapcsolatos megbeszélésekhez is. 

Az elhurcolt, Gázában fogva tartott izraeliek ügyében napok óta folynak megbeszélések. 

Mikál Hercog, Izrael washingtoni nagykövete vasárnap, az ABC amerikai hírtelevízióban azt mondta, reméli, hogy napokon belül egyezségre jutnak, Muhammad bin Abdul Rahman Ál Száni katari miniszterelnök pedig szintén azt közölte, a felek között már csak egészen apró vitás kérdések maradtak. 

Jon Finer, a Fehér Ház helyettes nemzetbiztonsági tanácsadója mindazonáltal arra figyelmeztetett, semmiben nincs megegyezés, amíg mindenben nem születik megegyezés. Kedden a WAFA palesztin hírügynökség azt közölte, legalább 17 halálos áldozata van az övezet középső részén lévő Nuszejrát menekülttábort ért izraeli légi csapásoknak. 

Negyven-negyven segélyszállító teherautóval két tábori kórház elemei érkeztek hétfőn a rafahi átkelőn át Egyiptomból a Gázai övezetbe, 

amelyek az Egyesült Arab Emírségek, illetve Jordánia adománya – jelentette az övezet átkelőhelyeit ellenőrző hatóság. 

A Hamász  irányította gázai egészségügyi minisztérium közölte, hogy egy izraeli harckocsilövedék becsapódása következtében az Indonéz Kórházban életét vesztette 12 ember, betegek, illetve a kórházban menedéket kereső civilek. A minisztérium arról is beszámolt, hogy az izraeli hadsereg egységei körülveszik a kórházat, ahol a mintegy kétszáz fős személyzet mellett több ezer, otthonából elmenekült gázai is meghúzza magát.  

Palesztin források szerint izraeli mesterlövészek és harckocsik vettek fel lőállást a kórház körül, és robbanások hallatszanak a közelben. Az izraeli csapatok légi támadásokat hajtottak végre drónokkal, és tüzérséggel támadják azokat, akik megpróbálják elhagyni az épületegyüttest – közölték, hozzátéve, hogy a kórházban leálltak az áramfejlesztők. 

Az övezet északi részén, a Bét Lahijában lévő kórházat indonéz humanitárius segélyekből 2011-ben kezdték el felépíteni, és 2016-ban adták át. A kórházban mintegy száz ágy, négy műtő és egy tízágyas intenzív osztály található. A gázai egészségügyi minisztérium fenntartásában működő intézményben palesztinok mellett indonéz önkéntesek is dolgoznak.


 

13:37

Komolyan veszik az izraeliek a kalózok fenyegetését

Két teherhajó elővigyázatosságból irányt változtatott a Vörös-tengeren, hogy elkerülje az Ádeni-öbölnek azt a térségét, ahol a jemeni hutik elfoglaltak egy üresen közlekedő teherszállítót. Az óvatosság indokolt, a tengeri biztosítással foglalkozó brit Ambrey és hajózási adatok szerint a két hajó ugyanahhoz a céghez tartozik, mint a megtámadott Galaxy Leader.

Az izraeli hatóságok „iráni terrorakciónak” minősítették a vasárnapi hajófoglalást, amelynek következményei lesznek a nemzetközi tengerbiztonságra. A kalózakció hírére hétfőn emelkedett az európai gázár, mert ezen az útvonalon érkezik a kontinensre a katari LNG.

13:35

Több tucat újságíró halt meg eddig az izraeli háborúban

Legkevesebb ötven újságíró vesztette életét a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet és az izraeli hadsereg közötti harcokban – közölte New Yorkban a Bizottság az Újságírók Védelméért (CPJ) nevű szervezet helyi idő szerint hétfőn. 

A CPJ közleménye szerint 1992, vagyis az adatgyűjtésük kezdete óta ilyen rövid idő alatt nem vesztette életét olyan sok újságíró, mint az október 7-én kirobbant háború óta eltelt másfél hónapban, amelyet a szervezet a leghalálosabb időszaknak nevezett a sajtó munkatársai számára. Ezzel idén már 61-re emelkedett a meggyilkolt újságírók száma.

08:01

Több tucat koraszülöttet menekítettek Egyiptomba a Gázai övezetből – videó

Válságos az Egyiptomba menekített 28 gázai koraszülött állapota, az Egészségügyi Világszervezet pedig közölte, hogy 12 csecsemőt repülővel Kairóba szállítottak. 

izraeli háború Gáza-övezet Izrael tűzszünet
Kapcsolódó cikkek