Közélet

Az izraeli háború 47. napja – nők és gyerekek menekülhetnek meg a Hamász fogságából

Mintegy 240 embert raboltak el a Gázai övezetet uraló Hamász október 7-i, Izrael elleni véres támadása során. Most legalább ötven elrabolt embert – nőket és gyerekeket – szabadon engednek. Friss hírek az izraeli háborúról.

Az izraeli kormány szerdán jóváhagyott egy olyan megállapodást, amely a Hamász ötven túszának szabadon bocsátását biztosítja palesztin foglyokért cserébe, valamint fegyverszünetet a Gázai övezetben, ami a hetek óta tartó háború után az enyhülés első kézzelfogható jele. 

This picture taken from the Israeli side of the border with the Gaza Strip on November 11, 2023, shows smoke rising over buildings during an Israeli strike on the Palestinian enclave, amid ongoing battles between Israel and the Palestinian Hamas movement. (Photo by Kenzo TRIBOUILLARD / AFP)
Fotó: AFP

„A kormány jóváhagyta a megállapodás első szakaszának nagy vonalakban megfogalmazott tervezetét, amelynek értelmében legalább ötven elrabolt embert – nőket és gyerekeket – szabadon engednek,

és négy napig szünet lesz a harcokban” – derült ki az AFP francia hírügynökséghez eljuttatott héber nyelvű kormányzati közleményből. A túszok kiszabadításáról szóló megállapodás a helyes döntés –  mondta Benjámin Netanjahu miniszterelnök kedd este, a kabinet ülésének kezdete előtt, amely szerda kora reggel már engedélyezte a megállapodást. 

Mintegy 240 embert raboltak el a Gázai övezetet uraló iszlamista mozgalom október 7-i, Izrael elleni véres támadása során. Iszmáil Háníje, a Hamász egyik legfőbb vezetője előrehaladásról számolt be a tárgyalásokon, üdvözölte a humanitárius fegyverszüneti megállapodást, leszögezve, hogy „e megállapodás rendelkezéseit az ellenállás víziójával összhangban fogalmazták meg”. „Közeledünk egy háromoldalú megállapodás megkötéséhez” – mondta korábban a Katarban száműzetésben élő Hamász-vezető.  

Moszkva üdvözli, hogy Izrael és a Hamász  között megállapodás született egy négynapos humanitárius szünetről – közölte Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szerdán a RIA Novosztyi hírügynökséggel. 

Moszkva üdvözli az Izrael és a Hamász közötti megállapodás létrejöttét a négynapos humanitárius szünetről. Ezt Oroszország a konfliktus eszkalálódásának kezdete óta követeli

– hangoztatta a szóvivő. Zaharova méltatta Katar erőfeszítéseit, „amelyek a világközösség feszültségcsökkentésre vonatkozó felhívásának gyakorlati megvalósítását célozzák”. Úgy vélekedett, hogy a humanitárius szünetről szóló megállapodás reményt ad a lehetséges deeszkalációra. 

A szóvivő fontosnak nevezte, hogy a fegyvernyugvási szünet ne szakadjon meg. 

 

19:48

Izraeli egészségügyi miniszter: a WHO szemet hunyt afelett, hogy a Hamász saját céljaira használ fel kórházakat

Uriel Bosso, Izrael egészségügyi minisztere keményen bírálta az Egészségügyi Világszervezetet (WHO), véleménye szerint nyilvánvalóvá vált, hogy a WHO szemet hunyt afelett, hogy a Hamász terrorszervezet saját céljaira használ fel kórházakat. A miniszter azt sérelmezte, hogy a WHO mintha teljesen figyelmen kívül hagyta volna az izraeli hadsereg által közzétett felvételeket, melyeken egyértelműen látszik, hogy a gázai Sifa kórházat terrorista célokra használták fel.

18:43

Reggel életbe lép a tűzszünet Izrael és a Hamász között - pszichológusok készítették fel a katonákat a túszok fogadására

Csütörtök délelőtt tíz órakor kezdődik a Gázai övezetben a legalább négynapos, de akár tíz napig is eltartó tűzszünet izraeli, palesztin és egyiptomi források egybehangzó jelentése szerint. A katari fővárosba érkezett szerdán Dedi Barnea, a Moszad izraeli hírszerző szolgálat vezetője, hogy még a tűzszünet életbe lépése előtt megbeszéljék a Hamász által az övezetbe elhurcolt izraeli túszok elengedéséről született megállapodás tisztázatlan részleteit.

18:42

Sorra rúgják ki a palesztinpárti színészeket: most Susan Sarandonra került a sor

Susan Sarandon számos Palesztina támogatására szervezett megmozduláson vett részt, és az ott elhangzott kijelentései miatt kirúgta Hollywood egyik legnagyobb ügynöksége – írta a The Guardian.

17:16

Rettegés Amerikában: eltitkolják zsidó voltukat az egyetemisták

A zsidó egyetemisták több mint egyharmada, 37 százaléka kényszerítve érzi magát, hogy biztonságát féltve eltitkolja zsidó önazonosságát – derült ki a Hillel International megrendelte közvéleménykutatásból.

14:55

Három magyar túszt is szabadon engedhet a Hamász

Az öt közül három magyar állampolgárságú túsz is abba a kategóriába esik, akiket szabadon engedhet a Hamász az ideiglenes gázai tűzszüneti megállapodás keretében – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Zürichben.

12:48

Megölték a WHO munkatársát és családját Gázában

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyik munkatársa, 6 hónapos csecsemője, férje és két testvére is életét vesztette a Gázai övezetben zajló harcokban - írta az X-en közzétett bejegyzésében a WHO főigazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz. Az ENSZ a legtöbb halálos áldozatot a Palesztin Menekülteket Segélyező és Munkaközvetítő Ügynökségén belül jelentette, ahol ezidáig 108 alkalmazottat öltek meg a háborúban.

12:28

Josep Borrell: Izrael bírálata nem jelent antiszemitizmust

Az Európai Parlament egyik legbefolyásosabb embere szerint Izraelnek joga van megvédeni önmagát, de a humanitárius katasztrófát az okozza, hogy az izraeli blokád miatt a segélyszállítmányok nem juthatnak el a rászorulókhoz.

08:31

Joe Biden azt mondta: nem adja fel, amíg az összes amerikai ki nem szabadul Gázából

Az amerikai elnök szerdán üdvözölte az Izrael és a Gázai övezetet irányító Hamász iszlamista terrorszervezet között néhány órával korábban született humanitárius tűzszüneti megállapodást, amelynek keretében az iszlamisták több, jelenleg az övezetben fogva tartott túszt  is elengednek. 

08:01

Kiderült, hogy mikor engedheti szabadon a Hamász az izraeli túszokat

A Hamász megállapodást kötött Izraellel a túszok szabadon engedéséről. A terrorszervezet a hírek szerint ezen a héten, csütörtökön ötven túszt engedhet el palesztin túszokért, valamint humanitárius segélyekért cserébe. A Hamász emellett négynapos fegyverszünetet is kér Tel-Avivtól.

Gázai övezet izraeli háború fegyverszünet Hamász
Kapcsolódó cikkek