Közélet

Az izraeli háború 49. napja – Megkezdődött a fogolycsere

Több izraeli média arról értesült, hogy már megkezdődött közel negyven izraeli fogoly szabadon engedésének előkészítése. A jelenlegi információk szerint a nap folyamán tizenhárom túszt engedhet szabadon a Hamász.

Az Izraeli Büntetés-végrehajtási Szolgálat (IPS) állítólag már kézhez kapott egy listát 39 palesztin terroristáról, akiket el kell engedniük a pénteki fogolycsere során. A Hamász ezzel egy időben 13 fogoly elengedését készítette elő.

Fotó: AFP

Több izraeli média szerint az IPS már előkészítette 39 kiskorú és nő szabadon engedését – írja a The Times of Israel.

A foglyokat Ciszjordániába, az Ofer Börtönbe fogják szállítani, onnan fognak hivatalosan szabadulni és visszamenni Ciszjordániába és Kelet-Jeruzsálembe.

A tűzszünet már péntek reggel, helyi idő szerint 7 órakor életbe lépett, a megállapodás szerint 50 túszt fog elengedni a Hamász, cserébe Izrael pedig 150 foglyot enged el. A tűzszünet négy napig fog tartani, de már negyed 8 körül légiriadó volt egy Gázai övezet melletti izraeli faluban. Palesztin beszámolók szerint kivontak minden katonai légi eszközt a Gázai övezet déli részéből. Az egyezmény szerint Izrael a Gázai övezet déli része felett egyáltalán nem, északi része felett pedig napi hat órán át nem repülhet.

 

22:20

ENSZ: 137 teherautónyi segélyszállítmányt rakodtak ki Gázában

A pénteken Gázában életbe lépett fegyverszünetnek köszönhetően az ENSZ növelni tudta az övezetbe irányított segélyszállítmányok mértékét: közel száznegyven teherautót rakodtak ki – közölte az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatala (OCHA). 

22:19

Nincsenek magyar állampolgárok az elsőként szabadon engedett túszok közt

Nincsenek magyar állampolgárok a Hamász iszlamista palesztin szervezet által szabadon engedett túszok első csoportjában – derül ki az Izraelben pénteken este nyilvánosságra hozott névsorból. A Hamász által a Gázai övezetből péntek délután elengedett 24 túsz között 13 izraeli állampolgár, 10 thaiföldi és egy Fülöp-szigeteki vendégmunkás van.

18:55

Izraeli túszokat is szabadon engedett a Hamász

A Gázai övezetet uraló, palesztin iszlamista Hamász szervezet átadta a Nemzetközi Vöröskereszt képviselőinek az október 7-i terrortámadásban elhurcolt izraeli túszok első csoportját, 13 gyereket, illetve nőt, a Vöröskereszt átadta őket az izraeli hadseregnek, amely pedig egy izraeli légitámaszpontra szállította őket.

18:47

Az egyiptomi elnök egy demilitarizált palesztin állam megalapítását javasolja

Abdel Fattáh esz-Szíszi Kairóban a Pedro Sánchez spanyol miniszterelnökkel és Alexander De Croo belga államfővel közös sajtótájékoztatón kijelentette: egyetértünk abban, hogy ez a palesztin állam fegyvertelen legyen, és biztonságát garantálja valamilyen nemzetközi erő akár a NATO, akár az ENSZ vagy arab országok vagy az Egyesült Államok irányításával mindaddig, amíg mind Izrael, mind a palesztin állam biztonságban nem érzi magát.

15:59

A Hamász átadta az elhurcolt túszok első csoportját – videó

A Gázai övezetet uraló Hamász átadta a nemzetközi vöröskereszt képviselőinek az október 7-i terrortámadásban Izraelből elhurcolt túszok első csoportját, thaiföldi vendégmunkásokat – jelentette a helyi média pénteken. Megerősítette a közlést a közvetítőként fellépő Egyiptom állami információs szolgálatának vezetője is.  

14:37

Egyiptom irányába engedhetik el a túszokat a Hamász terroristái, több magyar is megmenekülhet

Nőket és gyerekeket engednek el a Hamász terroristái pénteken, a túszokat izraeli katonák szállítják haza – olvasható a The Guardian összeállításban. A Hamasz a szomszédos Egyiptomba szállítják a túszokat, cserébe Izrael 39 palesztint enged ki a börtönökből. 

09:11

Gázai övezet: hatályba lépett a tűzszünet

Helyi idő szerint hét órakor életbe lépett a tűzszünet a Gázai övezet déli részén, az északi területek még mindig veszélyes háborús övezetnek számítanak. A pénteki nap folyamán a Hamász ötven túszt engedhet szabadon százötven palesztin fogolyért cserébe.

fogolycsere izraeli háború Izrael Hamász gázai övezet
Kapcsolódó cikkek