Pénteken 220 menedékkérő érkezett a Finnország keleti határán lévő határátkelőhelyekre, közülük 163-an a délkelet-finnországi átkelőhelyekre. A finn kormány szombatra virradó éjszaka döntött a délkelet-finnországi keleti határ határátkelőhelyeinek lezárásáról. A lezárandó határátkelőhelyek Imatra, Niirala, Nuijamaa és Vaalimaa határállomások voltak.

Fotó: AFP

A határozat egyelőre három hónapig, február 18-ig érvényes. Húsz menedékkérő érkezett át a Kuhmo Vartius határátkelőn éppen a határzár bezárásakor. A többi lezárt átkelőhelyen is előfordult, hogy páran nem tudtak már átkelni. A határőrség korábban azt közölte, hogy célja az érkezők egy részének visszautasítása, mert nem mondták, hogy menedékjogot kérnek. A határőrállomás vezetője, Jouko Kinnusen szerint az orosz határőrség megakadályozta, hogy visszatérjenek az országba, ezért Finnországba kellett jönniük. Délelőtt a átkelni szándékozók egy része még rollerel is mozgásban volt, délután pedig már biciklivel próbáltak átkelni. Korábban Oroszországból Finnországba is beléphettek olyanok, akik autóval utaztak, és úti okmányaik rendben voltak.

A finn–orosz határ lezárása elleni tüntetésre gyülekeztek szombaton a nap folyamán a parlament épülete előtt mintegy százan. A demonstrálók nagy része Finnországban élő orosz volt, akik közül sokuknak rokonaik és szüleik vannak Oroszországban. Hatástalan és elhamarkodott intézkedésnek tartják a délkelet-finnországi határállomások bezárását.