Legalább 20 százalékkal csökkent a telephelyeken töltött idő az elmúlt években, így a kereskedelmi ingatlanok értéke tovább eshet, ugyanis nincs szükség akkora irodákra, mint a járvány előtt. Egyre több cég foglalkoztatja az alkalmazottait távmunkában – foglalta össze a helyzetet a CBRE Group ingatlanközvetítő üzletág vezetője. Bob Sulentic vezérigazgató elmondta, hogy a CBRE-nél is elfogadták, hogy a munkavállalóik nem akarnak naponta órákat közlekedni.

Young,People,Sitting,In,Half-empty,Office,During,Coronavirus,Period,And
Fotó: Shutterstock

A távmunka töretlen térnyerése az ingatlanágazatra is jelentősen hatott. 

Az irodatulajdonosok, illetve irodaházakat üzemeltető cégek csökkenő kereslettel szembesültek. Ezt erősíti az a tény is, hogy az üresedési arány 18 százalék fölé nőtt a harmadik negyedévben az Egyesült Államokban. 
Emellett a bérbeadók helyzetét még a hitelfelvételi költségek megemelkedése is nehezíti, így

az irodák ára több mint 20 százalékot csökkent 

az elmúlt évben – közölte a Green Street ingatlanelemző cég. Beszédes, hogy néhány befektető, így a Brookfield Asset Management nem teljesítette adósságát, és kiköltözött az addigi irodából. Ezzel kapcsoltban Sulentic azt mondta, eredetileg rosszul mérték fel a helyzetet, ugyanis a hitelek drágulása az általuk gondoltnál jobban erodálta a kereskedelmi ingatlanok értékét.

Azt hittük, hogy 15-20 százalékos lehet a csökkenés. Ma már látjuk, hogy ennél 10 százalékkal nagyobb lesz a tényleges mínusz

– hangsúlyozta.