Közélet

Jemeni támadó drónt semmisített meg egy amerikai hadihajó

Újabb Jemenből indított támadást védett ki egy amerikai hadihajó az Arab-öbölben. A USS Carney már október során is több mint egy tucat drónt semmisített meg.

Jemenből indított katonai drónt semmisített meg az amerikai haditengerészet hajója az Arab-öbölben – közölték szerdán amerikai katonai tisztségviselők. A beszámoló szerint a USS Carney romboló egy iráni gyártmányú, pilóta nélküli légi eszközt lőtt le, amelyet a húti lázadók indítottak. Az eset nem járt károkkal vagy sérülésekkel.

Fotó: AFP

Az amerikai haditengerészet középső parancsnoksága (US Naval Forces Central Command) eközben bejelentette, hogy kedden egy Iránból származó, pilóta nélküli repülő veszélyes közelségbe került a USS Dwight D. Eisenhower amerikai hordozóhajóhoz.

A USS Carney októberben egyetlen napon belül 15 drónt és 4 irányítható rakétát semmisített meg, amelyet a jemeni iszlamista fegyveresek dél-izraeli célpontok felé lőttek ki.

Brad Cooper, altengernagy tájékoztatása szerint a drón minden figyelmeztetést figyelmen kívül hagyva, kevesebb mint 1500 méterre volt az amerikai repülőgép-hordozótól. Az amerikai álláspont szerint Irán ezzel szakszerűtlen és nem biztonságos cselekményt követett el, valamint megsértette a tájékoztatásra vonatkozó nemzetközi kötelezettségét.

Jemenből nemrég ballisztikus rakétát indítottak egy amerikai hadihajó, a USS Mason ellen, ami egy vészjelzésre reagálva lépett be az Ádeni-öbölbe. A romboló egy foszforsavat szállító tankerhajó, a Central Park segítségére sietett, amelyet szomáliai fegyveresek támadtak meg.

 

izraeli háború jemen Izrael dróntámadás
Kapcsolódó cikkek