Közélet

Jöhetnek az orosz atomkísérletek: Putyin aláírta a tiltó egyezményből való kilépést

Az 1996-os nemzetközi szerződés sosem lépett hatályba, mert számos ország – köztük az Egyesült Államok – nem ratifikálta.

Aláírta Oroszország kilépését az atomkísérleteket tiltó nemzetközi egyezményből Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön. A törvény szövege szerint november 2-tól Oroszországot már nem köti az ENSZ által támogatott szerződés.

A szerződést 1996-ban írta alá Oroszország és az Egyesült Államok, az orosz ratifikációra azonban csak 2000-ben került sor, míg az Egyesült Államokban sosem – idézi fel a The Moscow Times.

In this pool photograph distributed by Sputnik agency, Russia's President Vladimir Putin attends a meeting with former Vologda region governor Oleg Kuvshinnikov and acting Vologda region governor Georgy Filimonov at Novo-Ogaryovo state residence outside Moscow on October 31, 2023. (Photo by Gavriil GRIGOROV / POOL / AFP) / Editor's note : this image is distributed by Russian state owned agency Sputnik
Fotó: AFP

A szerződés így sosem lépett hatályba, hiszen azt sosem ratifikálta minden aláíró ország. A kimaradók között van Kína, India, Pakisztán, Észak-Korea és Izrael az atomhatalmak közül és az atomfegyverekkel nem rendelkező Irán és Egyiptom.

Miközben az elmúlt években az orosz törvényhozás egyre közeledett az egyezmény ratifikálásának felmondása felé, sajtóhírek szerint mind Oroszország, mind az Egyesült Államok végzett nukleáris kísérleteket.

Október elején Putyin arról beszélt, hogy a szerződésből való kilépéssel Moszkva csak tükrözné a washingtoni álláspontot, ugyanakkor Oroszország tagadta, hogy atomkísérletre készülne.

 

Egyesült Államok Oroszország atomkísérlet
Kapcsolódó cikkek