Közélet

Oroszország visszavonhatja a nukleáris kísérleti tilalomról szóló szerződés ratifikációját

Az orosz kormány szerint ezt annak érdekében teszik, hogy egy állásponton legyenek az Egyesült Államokkal.

Az orosz parlament alsóháza második és harmadik olvasatban is elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely visszavonja az átfogó nukleáris kísérleti tilalomról szóló szerződés (CTBT) orosz ratifikációját. 

State,Duma,Of,The,Russian,Federation,In,MoscowState Duma of the Russian Federation in Moscow, Russian Perliament
Fotó: Leonid Andronov

Mindkét olvasatot egyhangúlag elfogadták, ez 415 szavazatot jelent – derül ki a The Guardian cikkéből

A hónap elején Vlagyimir Putyin orosz elnök sürgette az Állami Dumát, hogy hajtsák végre a változtatást annak érdekében, hogy az „tükrözze” az Egyesült Államok álláspontját, amely aláírta, de soha nem ratifikálta az 1996-os szerződést.

A parlament elnöke, Vjacseszlav Volodin a következőket mondta:

Megértjük polgáraink iránti felelősségünket, megvédjük hazánkat. Ami ma a világban történik, az kizárólag az Egyesült Államok hibája.

Szijjártó Péter: nem szabad megengedni Észak-Koreának, hogy atomfegyverekkel fenyegesse a világot

Túl sok konfliktus zajlik egyszerre a világon, ez pedig egy sokkal összetettebb tragédiához is vezethet. Az emberiséget vissza kell terelni a békés együttélés felé, és elejét kell venni annak, hogy új háborúk törjenek ki.

Oroszország azt állítja, hogy csak akkor folytatják az atomfegyverek tesztelését, ha az Egyesült Államok is így tesz. Fegyverzet-ellenőrzési szakértők viszont attól tartanak, hogy 

Moszkva egy olyan teszthez közelít, amelyet a nyugat egy orosz nukleáris eszkalációnak foghat fel az Ukrajnában zajló háború közepette.

Viszont a szakértők azt is hangsúlyozták, hogy mind Oroszország, mind az Egyesült Államok végrehajthat olyan tesztet, amelyet a másik fél fenyegetésnek érezhet és esetleges válaszreakciót válthat ki.

A CTBT a világ minden pontján tiltja a nukleáris fegyverek használatát, bár még soha nem lépett teljes körűen hatályba.

 

ratifikáció oroszország CTBT nukleáris kísérletek
Kapcsolódó cikkek