Közélet

Jordánia szerint csak a független palesztin állam létrehozása vethet véget az izraeli háborúnak

II. Abdalláh jordániai király vezető politikusoknak a királyi palotában arról beszélt, hogy az izraeli–palesztin konfliktusnak „nem lehet sem katonai, sem biztonsági megoldása”.

Jordániai királya elutasít minden olyan izraeli tervet, amely a Gázai övezet részleges megszállására, vagy ottani biztonsági zónák létrehozására vonatkozik – közölte hétfőn a hásemita királyság sajtója.

WASHINGTON, USA - FEBRUARY 03: King Abdullah II of Jordan meets with members of the US Senate Appropriations Committee at the U.S. Captiol in Washington, USA on February 03, 2015. Samuel Corum / Anadolu Agency (Photo by Samuel Corum / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP)
Fotó: AFP

II. Abdalláh azt hangsúlyozta, hogy a háború dúlta Gázai övezetet nem szabad, hogy Izrael elválassza a többi palesztin területtől, valamint, hogy „a válság gyökerei arra nyúlnak vissza, hogy Izrael megszállta a palesztin területeket és megtagadja a palesztinok törvényes jogait”.
A megoldásnak is innen kell erednie, minden más út kudarcra van ítélve, valamint az erőszak és pusztítás körforgását hozza magával

– mondta a jordániai uralkodó.

II. Abdalláh király arról is beszélt, hogy már korábban is felhívta a figyelmet az izraeli telepesek palesztin civilek elleni támadásainak következményeire Ciszjordániában.

Jordániának stabilizáló szerepe van – az EU megcsörrenti a százmilliókat

Jordánia támogatására az EU 902 millió euró összegű (mintegy 361 milliárd forint) támogatási csomagot hagyott jóvá – jelentett be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. Szerinte el kell kerülni a negatív események továbbgyűrűző hatásait a régióban, ahol Jordánia fontos stabilizáló szerepet tölt be.

Jordániában nagyszámban élnek palesztin menekültek, illetve leszármazottaik. Az ország attól tart, hogy Izrael tömegesen telepíthet ki palesztinokat a megszállt ciszjordániai területekről, ahol fokozódtak a helyi zsidó telepesek támadásai a palesztin civil lakossággal szemben a Gázai övezetet irányító radikális iszlamista Hamász Izrael déli része ellen végrehajtott október 7-i támadása óta. II. Abdalláh november elején közölte, hogy a tartós békéhez vezető egyetlen utat a független palesztin állam létrehozásáról folyó tárgyalások újraélesztése jelenti.

 

Gázai övezet izraeli háború Izrael háború jordánia
Kapcsolódó cikkek