Közélet

Megmenekült az az izraeli hajó, amit a hétvégén foglaltak el húszi síita lázadók

Húszi síita lázadók még a hétévégén foglalták el az izraeli Central Park teherhajót Jemen partjainál. Ez a harmadik izraeli hajó, amire lecsaptak, mióta kirobbant a háború a Gázai övezetben. A hírek szerint a 22 fős legénység sértetlen.

Elengedték a fegyveresek azt az izraeli tulajdonban lévő tartályhajót hétfőn, amelyet a múlt hét végén szálltak meg Jemen partjainál – közölték a hatóságok.

A képen a hétvégén elfoglalt izraeli hajó, a Central Park látható.
Fotó: AFP

Jemen nemzetközileg elismert kormánya az Irán által támogatott húszi síita lázadókat tette felelőssé a támadásért, akik legalább két másik hasonló akciót követtek már el, amióta háború robbant ki Izrael és a szintén Irán támogatását élvező Hamász palesztin terrorszervezet között.

A támadók a Zodiac Maritime vállalat által üzemeltetett, libériai zászló alatt közlekedő Central Parkot foglalták el az Ádeni-öbölben 

– közölte a cég.

Hétfőn kora reggel a Zodiac közölte, hogy a foszforsavat szállító hajó és 22 fős, Bulgáriából, Georgiából, Indiából, a Fülöp-szigetekről, Oroszországból, Törökországból és Vietnamból származó legénysége sértetlen. A vállalat nem közölt részleteket arról, hogy a támadók hogyan hagyták el a hajót, és nem azonosította őket.

A támadás az Ádeni-öböl olyan részén történt, amely elméletileg a jemeni kormányerők ellenőrzése alatt áll, és meglehetősen messze van a húszik által ellenőrzött területektől.

 

izraeli háború izraeli hajó Izrael teherhajó
Kapcsolódó cikkek