Közélet

Elkeseredett harc dúl Avdijivka térségében, ez lehet az új Bahmut

Az elmúlt hónapban véres harcok dúltak az orosz–ukrán háborúban, Donyeck térségében. Avdijivka bekerítése még nem sikerült az orosz hadseregnek.

Az orosz erők ismét nagyobb katonai aktivitásba kezdtek a Donyecki területen fekvő Avdijivka közelében, ahol korábban súlyos veszteségeket szenvedtek – írta meg az ukrán hadsereg Tavrija csoportjának szóvivője, Olekszandr Sztupun nyilatkozata alapján a Kyiv Independent ukrán hírportál.

orosz-ukrán háború
Elkeseredett harc dúl Avdijivka térségében, ez lehet az új Bahmut
Elkeseredett harc dúl Avdijivka térségében.
Fotó: Genya Savilov/AFP

A szóvivő ismertette, hogy az oroszok a gyalogság mellett jelentős mennyiségű páncélozott járművet is átirányítottak erre a területre. Az ukrán védelemnek az elmúlt napokban 35 orosz támadást kellett visszaverniük Avdijivkánál, és a környező kisebb településeknél. Ukrán források szerint a támadó műveletek nem jártak sikerrel, Sztupun arról számolt be, hogy a Tavria csoport ellenőrzése alatt álló területeken az orosz veszteségek aránya mintegy 30 százalékkal nőtt a korábbiakhoz képest.

Az orosz hadsereg még október elején kezdte el fokozni szárazföldi támadásait Avdijivka térségében, hogy bekerítsék a várost.

A gyalogsági műveleteket súlyos ágyúzással és légi csapásokkal támogatták, amelyek a civil lakosság körében is számos áldozatot követeltek. Ukrán források szerint az oroszok az egy hónapja zajló harcok alatt csaknem 10 ezer katonát, több mint 100 harckocsit, több mint 250 egyéb páncélozott járművet és hét Szu-25-ös repülőgépet vesztettek a frontváros közelében.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat november 11-i jelentése alapján a különleges erők a hét folyamán 165 orosz katonával végeztek, 16 harckocsit, 28 páncélozott járművet, 11 tüzérségi rendszert, négy rakétarendszert, egy légvédelmi rendszert, 16 drónt, egy Murom megfigyelőrendszert és számos egyéb felszerelést ártalmatlanítottak, vagy semmisítettek meg.

Kifogyott a tár, az EU nem tud elég lőszert szállítani Ukrajnának

A nyugati szövetségesek belefáradtak a háborúba, és kezd elzáródni a lőszercsap. Az EU pedig nincsen egyedül, mivel a közelgő elnökválasztás miatt már az Egyesült Államok is kezd távolodni Ukrajnától.

 

Avdijivka ukrán hadsereg támadás orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek