Október 18-án nyújtott be önálló képviselői indítványt Fónagy János, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium miniszterhelyettese annak érdekében, hogy minden év december első péntekét a magyar vállalkozók napjává nyilvánítsák. A határozatot az Országgyűlés nagy többséggel, 170 igen szavazattal fogadta el, ellenszavazat és tartózkodás nélkül – olvasható a Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleményében.  

Győr REHAU gyára munkás, autóipar, dolgozó, munkaerő Győr REHAU gyára 
munkás, autóipar, dolgozó, munkaerő
Fotó: Földi D. Attila

Fónagy János úgy fogalmazott, hogy a vállalkozások adják a magyar gazdaság gerincét és tartópillérét, a vállalkozások biztosítják több millió család egzisztenciáját, ráadásul 

az elmúlt évtizedben látott példa nélküli fejlődés – az egymillió új munkahely létrehozása, a keresetek háromszorosára növelése, valamint a regisztrált álláskeresők számának történelmi mélypontra szorítása – nélkülük nem valósulhatott volna meg.

Hozzátette, hogy a kormány egyre inkább a  gazdasági növekedés helyreállítását szolgáló intézkedéseket helyezi előtérbe. Az idei 0 százalékos növekedést követően a kormány jövőre újra dinamikus pályára állítja a gazdasági növekedést, így az visszatérhet a korábbi években megszokott 4 százalékos, illetve afeletti növekedési ütemhez. Ebben a munkában, ahogy eddig is, a kormány számít a vállalkozókra, vállalkozásokra, akik fejlődését és beruházásait többek közt a meghosszabbított Széchenyi Kártya Programon és a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramon keresztül támogatja. 

A vállalkozók szerepe felbecsülhetetlen

A kormány a legjobb foglalkoztatási politikával sem tudta volna elérni a vállalkozók közreműködése nélkül például az egymillió új munkahely megteremtését  – mondta a Világgazdaságnak korábban Fónagy János a magyar vállalkozók napja kapcsán. Azzal folytatta, hogy a vállalkozók szerepe felbecsülhetetlen a társadalomban: ha a boltok polcain áru van, ég a villany, jön az autóbusz, vannak munkahelyek, akkor mindenki teszi a dolgát, béke van.

 

A magyar vállalkozók napjának megünneplését a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) kezdeményezte annak apropóján, hogy idén 35 éves lett a szervezet, illetve ebben az évben lenne 80 éves Demján Sándor, aki húsz évig töltötte be az elnöki tisztséget.