A sápi vonatbalesetben a vétlen mozdonyvezető súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett, a vasúti pályában 10 milliós kár keletkezett – hangzott el a MÁV Zrt. helyszínen tartott sajtótájékoztatóján.

A Hajdú-Bihar vármegyei Sáp vasútállomásán szerda hajnalban a megrakott tehervonat az állj! vörös jelzőt túlhaladva belerohant az álló személyvonatba – mondta el Pafféri Zoltán, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója, aki azt is közölte, hogy összesen heten sérültek meg, közülük négy utas, egy jegyvizsgáló és a balesetet okozó mozdonyvezető könnyebben. Őket a berettyóújfalui kórházba vitték.

Sáp, 2023. november 15.
Ütközésben összeroncsolódott vasúti járművek a Hajdú-Bihar vármegyei Sáp vasútállomásán 2023. november 15-én. A hajnali órákban egy tehervonat eddig tisztázatlan okból nem vette figyelembe a számára a behaladást tiltó jelzést és nekiütközött az állomáson várakozó, Biharkeresztesről Püspökladányba tartó személyvonatnak. A balesetben mindkét mozdonyvezető, a jegyvizsgáló, illetve a vonaton tartózkodó öt utasból négyen megsérültek.
MTI/Czeglédi ZsoltSáp, 2023. november 15.Ütközésben összeroncsolódott vasúti járművek a Hajdú-Bihar vármegyei Sáp vasútállomásán 2023. november 15-én. A hajnali órákban egy tehervonat eddig tisztázatlan okból nem vette figyelembe a számára a behaladást tiltó jelzést és nekiütközött az állomáson várakozó, Biharkeresztesről Püspökladányba tartó személyvonatnak. A balesetben mindkét mozdonyvezető, a jegyvizsgáló, illetve a vonaton tartózkodó öt utasból négyen megsérültek.MTI/Czeglédi Zsolt
Fotó: Czeglédi Zsolt

A vétlen mozdonyvezető, a MÁV-Start munkavállalója azonban életveszélyes, súlyos sérüléseket szenvedett és 

a katasztrófavédelem munkatársai három és fél óráig küzdöttek a kiszabadításáért, majd a mentők a debreceni kórházba vitték.

Pafféri kérdésre azt is elmondta, hogy az elektronikus jelzőberendezés működött, hiszen 

ezt a vasútvonalat idén adták át. A MÁV-nak van biztosítása az utasokra és dolgozóira, így számukra a vizsgálat alatt gyorssegélyt folyósít.

A sajtótájékoztatón Hadnagy Attila, a MÁV Zrt. pályavasúti területi igazgatóságának vezetője elmondta, hogy a helyreállításon körülbelül 30 szakember dolgozik. Először a személyvonat sérült szerelvényét szabadították ki, majd a tehervonat teherkocsijait húzták félre, hogy az összeütközött mozdonyokat szét tudják választani.

Viszonylag kisebb, mintegy 10 millió forintos kár keletkezett a vasúti pályában, mivel nagyjából 200 méter hosszan a kapcsolószerek sérültek meg, ezeket később helyreállítják. Balogh Péter Tamás, a Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense az M1-nek azt mondta, hogy a püspökladányi rendőrkapitányság vasúti veszélyeztetés bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított eljárást. Szakértők bevonásával vizsgálják a baleset körülményeit – tette hozzá.