Közélet

Szinte már elkerülhetetlen: taposóakna-tengerbe fullad Ukrajna jövője

A háború alatt elhelyezett robbanószerkezetek hatástalanítása monumentális erőfeszítést jelent az ukránok számára, akik még a nyugati országok bőséges támogatása mellett is súlyos pénzhiánytól szenvednek. Katonai szakértők az aknaveszély elhárítását a következő évtizedben 37,4 milliárd dollárra becsülik, amely a konfliktus elhúzódásával tovább dagad. Akár több száz évbe is beletelhet, mire Ukrajna területe ismét biztonságossá válik.

Közel két éve, hogy kirobbant az orosz–ukrán háború, a konfliktus vége pedig sehol sem látszik. De ha valaha véget is érnek a harcok, annak halálos emlékeztetői, az ország legalább 30 százalékát – két és fél magyarországnyi területet – elborító aknák és robbanóanyagok évtizedekig veszélyt fognak jelenteni a lakosságra, és az újjáépítést is ellehetetleníthetik – írta a Bloomberg.

A deminer of Ukrainian national police searches mines in a field in Izyum district, Kharkiv region on October 24, 2023, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by SERGEY BOBOK / AFP)
Évtizedekbe, vagy akár több száz évbe is beletelhet, mire Ukrajna területe ismét biztonságossá válik.
Fotó: AFP

Az orosz hadsereg minden elképzelhető helyen és formában helyezett el taposóaknákat:

  • mezőkön és 
  • épületekben, 
  • erdőkben, illetve
  • holttestek alá rejtve. 

Néhányuk akkor robban fel, ha megérintik őket, mások távirányítóval élesednek, vagy olyan érzékelőkkel rendelkeznek, amelyek a lépések rezgését érzékelik, és a levegőbe repülve fémdarabokat szórnak szét.

Évtizedekbe – vagy a jelenlegi területfertőtlenítő kapacitás mellett akár több száz évbe is beletelhet –, mire Ukrajna területe biztonságossá válik, enélkül pedig a hadsereg és az ország gazdasága sem tud megfelelően működni.

A háború alatt elhelyezett aknák hatástalanítása monumentális erőfeszítést jelent az ország számára, amely még a nyugati országok bőséges támogatása mellett is súlyos pénzhiánytól szenved. Katonai szakértők az aknaveszély elhárítását a következő évtizedben 37,4 milliárd dollárra becsülik, amely a konfliktus elhúzódásával tovább dagad.

Az ukrán kormány jelenleg mindössze 18 kereskedelmi és civil aknamentesítő szervezetet használ fel, miközben jelentős lépéseket tett a bürokrácia csökkentésére és fontos kapcsolatokat épített ki a műveletekhez szükséges berendezések beszállítóival. Emellett Ukrajnában több tájékoztatókampányt is indítottak, hogy felhívják a veszélyt a rejtett robbanószerekre, amelyek beborítják az ország keleti régióit.

Az ehhez szükséges forrásokat azonban elsősorban külföldi támogatók biztosítják, az országot fojtogató korrupció pedig egyre nagyobb problémát jelent.

Egy hatékony aknamentesítési stratégia, a központosított struktúra és a források elosztására vonatkozó átlátható politikák kialakítása biztosíthatja a legjobban az adományozókat arról, hogy a pénzüket jó célra használják fel.

Számos olyan ország, amelynek háborúi évtizedekkel ezelőtt értek véget, még mindig küzd a taposóaknák pusztító örökségével. Megfelelő tervezéssel és forrásokkal Ukrajna csökkentheti az általuk jelentett fenyegetést, de a konfliktus sebei hosszú ideig nem fognak begyógyulni, az érintett területek pedig valójában soha nem lesznek biztonságosak.

Négyzetméterenként öt akna is lehet Ukrajna egyes részein

Az elaknásított területek jelentősen lassítják az ukrán ellentámadást.

 

aknamező aknamentesítés robbanószer Ukrajna orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek