Közélet

Aknamezők fenyegetik az ukrán lakosokat

Az ukrán miniszterelnök szerint az aknaveszély eddig több mint hétszáz embert érintett és további kilencezren sérülhetnek meg, ha nem hatástalanítják az aknákat.

Az ukrán miniszterelnök elmondása szerint jelenleg 174 ezer négyzetkilométernyi területen jelentenek veszélyt a kihelyezett aknák, amelyek már így több száz ember halálát okozták és még többet sebesítettek meg.

Press tour to Zhytomyr Region on humanitarian deminingZHYTOMYR REGION, UKRAINE - SEPTEMBER 20, 2023 - The 'Danger! Mines!' sign is pictured during a press tour set to demonstrate the integration of AI into the process of humanitarian demining, Zhytomyr Region, northern Ukraine. NO USE RUSSIA. NO USE BELARUS. (Photo by Ukrinform/NurPhoto) (Photo by Kirill Chubotin / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: AFP

Denisz Smihal miniszterelnök szerint jelenleg Ukrajnában 6 millió embert fenyeget az aknaveszély, írja a KISZó.

Eddig mintegy 250-en haltak meg taposóaknák következtében, és azok több mint 500 embert megsebesítettek vagy megnyomorítottak Ukrajnában. Amennyiben nem teszünk semmit ezek felszámolására, további mintegy 9000 ember sérülhet vagy halhat meg Ukrajnában

– nyilatkozta a miniszterelnök. Smihal elmondása szerint a kormány célja, hogy a háborút követően 5-7 éven belül egész Ukrajnát aknamentesítse. 

Ihor Klimenko belügyminiszter azt nyilatkozta, hogy a háború kezdete óta 505 ukrán gyermek halt meg, közülük hárman aknák felrobbanása miatt veszítették életüket, további 38 gyermeket pedig robbanásveszélyes tárgyak sebesítettek meg.

Az ukrán csapatok egy utolsó nagy rohamot tervezhetnek még a tél beállta előtt

Egyre hevesebb esőzések vannak Ukrajnában, ami hátráltatja az ukránok előrenyomulását. A június óta tartó ellentámadás nem tudott igazi sikert felmutatni, ha pedig beköszönt a tél, akkor a front ismét megfagyhat. Kijev egy utolsó elkeseredett rohamra szánhatja rá magát, ameddig még az időjárás engedi.

 

aknaveszély Ukrajna orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek