Közélet

Tűzszerészek már több mint 700 ezer aknát tártak fel Ukrajna területén

Az ukrán tűzszerészeknek van munkájuk bőven. Országuk a világ legjobban elaknásított területévé vált, egyes becslések szerint a háború alatt egy Florida nagyságú terület változott aknamezővé. A britek által kiképzett tűzszerészek folyamatosan dolgoznak az aknamentesítésen. Az ukrán belügyminisztérium szerint eddig 707 ezer robbanószerkezetet tártak fel a munka során.

Ukrajna lett  világ legjobban elaknásított területe. Becslések szerin egy Florida nagyságú térség van teleszórva aknákkal, amelyek már sok életét követeltek. Nagy-Britannia segített kiképezni egy ukrán tűzszerész századot, amely azon dolgozik, hogy felszámolja az aknamezőt.

GCS-200 aknamentesítő gép.
A képen egy GCS-200-as aknamentesítő gép látható munka közben. A felvétel egy teszt során készült. A fehér szalagok közötti sávba tűzszerészek aknákat helyeztek el, amiket a GCS-200-as az elején látható darálóhoz hasonló henger segítségével maga alatt robbant fel. Az ukrán tűzszerészek többek között ilyen gépeket használnak az ország területén hátrahagyott aknamezők felszámolására.
Fotó: Global Clearance Solutions

Az ukrán belügyminisztérium közleménye szerint 

eddig 707 ezer robbanószerkezetet találtak a tűzszerészek 

– erről a belügyminiszter, Ihor Klimenko adott tájékoztatást.

Szakértőink modern eszközökkel és speciális berendezésekkel keresik és hatástalanítják a robbanásveszélyes tárgyakat

– mondta a miniszter. Hozzátette, hogy a munka nem csak az aknák feltárását jelenti, hiszen a harcokban számos olyan bomba, lőszer, vagy egyéb tárgy maradt hátra, amely nem robbant fel, de ez bármikor bekövetkezhet.

Klimenko azt is közölte, hogy a tűzszerészek GCS-200-as gépekkel hatástalanítják az aknákat. Ennek a gépnek az előnye, hogy a kezelője távol marad a robbanószerkezettől és így tudja begyűjteni a hátrahagyott aknát. Állítólag már több mint 152 ezer hektárnyi területet vizsgáltak át  tűzszerészek – írta meg a Kyiv Independent.

Tűzszerésszé képzik át az ukrán mérnököket, hogy hatástalaníthassák az Ukrajnában elszórt több ezer aknát

Ukrajna a világ legjobban elaknásított országa lett az elmúlt másfél évben. Beszámolók szerint 10 kilométer mély aknamezők húzódnak az országban, ami nagy mértékben hátráltatják az ukrán ellentámadást. A kijevi vezetés elrendelte az ukrán mérnökök átképzését tűzszerésszé, hogy legyen, aki felszámolja az aknamezőket. A kiképzést a brit hadsereg végzi egy lengyel katonai bázison.

Ukrajnai becslések szerint eddig 250 ember vesztette életét a hátrahagyott aknák miatt és több mint 500-an megsebesültek. A belügyminisztérium úgy számol, hogy legalább hatmillió ember él olyan helyen, ahol valós fenyegetést jelent egy fel nem robbant fegyver.

Nagy-Britannia mellett Horvátország is aktívan segít Ukrajnának az aknamentesítésben. Zágráb eddig egymillió eurót adott Kijevnek erre a célra.

 

aknamező ukrajna orosz-ukrán háború akna
Kapcsolódó cikkek