Elutasította egy moszkvai bíróság kedden Dmitrij Muratov Nobel-békedíjas újságíró keresetét az ellen, hogy a hatóságok külföldi ügynöknek minősítették. Muratov lapja, a Novaja Gazeta a Telegram-csatornáján közölte, hogy a bírónak mindössze öt percbe tellett elvetni a keresetet. Az újságíró szerint minősítésének az volt az oka, hogy külföldi ügynöknek minősített YouTube-csatornákon szerepelt, noha semmi olyat nem tett, ami törvénybe ütközött volna.

Fotó: Natalia Kolesnikova / AFP

Véleményem szerint az Oroszországi Föderációban betiltották az újságírói hivatást

– mondta Muratov, aki a per idejére felfüggesztette főszerkesztői beosztását. Az orosz média más vezető független fórumaihoz hasonlóan a Novaja Gazeta is leállította oroszországi megjelenését, miután 2022 februárjában kirobbant az orosz–ukrán háború, és a parlament elfogadott egy új törvényt az orosz fegyveres erők lejáratása és a róluk szóló hamis információk tudatos terjesztése ellen.

A külföldi ügynöknek minősített természetes vagy jogi személyeknek jól láthatóan fel kell mindig tüntetniük, hogy ebbe a státusba helyezték őket, valamint bürokratikus pénzügyi ellenőrzésnek kell alávetniük magukat. A Novaja Gazetát 1993-ban alapították, részben a tavaly augusztus végén elhunyt Mihail Gorbacsov néhai szovjet elnök-pártfőtitkár Nobel-békedíjából.

Rekordösszegért kelt el az orosz újságíró Nobel-díja, ukrán gyerekeket támogat belőle

A Nobel-díjak árverésének történetében a legnagyobb összegét fizették ki egy jótékonysági aukción Dmitrij Muratov orosz újságíró Nobel-békedíjáért. A díjat elképesztő összegért, 103,5 millió dollárért vette meg egy ismeretlen vásárló. A riporter tavaly októberben kapta meg az elismerést, most pedig jótékony célra ajánlotta fel: a teljes befolyt összeggel az ukrán gyerekeket támogatja.