Lezárja a rendőrség a palesztinpárti tüntetők elől a háborús halottak emlékére rendezett hét végi megemlékezések helyszíneit London központjában.

Demonstration in solidarity with Palestinians in Washington11/04/2023 Washington DC, USA. People carry mock coffins covered with the Palestinian flag during a demonstration of solidarity with Palestinians.
Demonstrators gathered in Freedom Plaza for a rally supporting Palestinians in Washington, DC, on November 4, 2023. The rally came in the wake of a tragic conflict that began on October 7, 2023, when Palestinian Hamas militants from the Gaza Strip launched a surprise attack in southern Israel, resulting in thousands of casualties, both Israeli and Palestinian. This escalation led Israel to declare war on Hamas in Gaza the following day. (Photo by Ali Khaligh / Middle East Images / Middle East Images via AFP)
Azonnali lépésre szánta el magát a brit rendőrség a palesztinpárti tüntetőkkel szemben.
Fotó: AFP

A Scotland Yard péntek esti figyelmeztetése szerint azonnal őrizetbe veszik a szombatra tervezett újabb palesztinpárti tüntetés résztvevői közül mindazokat, akik ezeken a helyszíneken – mindenekelőtt a háborúk katonaáldozatainak londoni emlékműve, a kormányzati negyed közepén emelkedő Cenotaph környékén – próbálnak gyülekezni.

A Gázai övezetben zajló izraeli hadműveletek elleni tiltakozásul eddig négy egymást követő szombaton vonultak tüntetők tízezrei London és több más brit nagyváros utcáira. A palesztinpárti tüntetések szervezői most szombatra is nagyszabású megmozdulást terveznek, annak ellenére, hogy a Scotland Yard kérte ennek a demonstrációnak az elhalasztását.

November 11-én, az első világháborút lezáró tűzszünet évfordulóján ugyanis az évszázados hagyománynak megfelelően országszerte jelképes néma főhajtással emlékeznek meg a háborúk áldozatairól. Másnap III. Károly király, Rishi Sunak miniszterelnök és számos más vezető közéleti személyiség koszorút helyez el a Cenotaph tövében, ezután a brit fegyveres erők több ezer veteránja tart felvonulást.

Az eddigi palesztinpárti tüntetéseken a menet minden alkalommal ugyanerre a helyszínre érkezett, a Scotland Yard azonban pénteken közölte, hogy a hét végére kitiltotta az emlékmű szélesebb környékéről a demonstráció résztvevőit.

A tájékoztatás szerint szombaton 1850, vasárnap 1375 rendőr biztosítja a megemlékező rendezvényeket; ez a szokásos létszám kétszerese.

A szombati palesztinpárti tüntetés szervezői folyamatosan hangsúlyozzák, hogy tiszteletben tartják a megemlékező rendezvényeket, és a menet ezúttal messze elkerüli a belvárosi kormányzati negyedet, ehelyett a Temze túloldalán lévő amerikai nagykövetség elé vonul. A londoni rendőrség azonban péntek esti felhívásában közölte, hogy az amerikai és az izraeli nagykövetség körül is lezár bizonyos utcákat.

A rendőrségre igen erőteljes nyomás nehezedett a szombati palesztinpárti tüntetések betiltása végett, Sir Mark Rowley, a Scotland Yard főparancsnoka azonban az elmúlt napokban többször is kijelentette, hogy ennek jogi küszöbe „rendkívül magas”.

Suella Braverman belügyminiszter a The Times című konzervatív brit napilap csütörtöki kiadásában megjelent írásában úgy fogalmazott: ez az álláspont azt az érzetet kelti, hogy a rendőrségi vezetők kivételeznek a palesztinpárti tüntetőkkel, és jórészt szemet hunynak, amikor a palesztinpárti népség tanúsít agresszív, törvénysértő magatartást.

A cikkből hatalmas belpolitikai vihar támadt, péntekre kiderült ugyanis, hogy Braverman – a nyilvános miniszteri megnyilvánulásokat szabályozó protokollal ellentétesen – 

figyelmen kívül hagyta azokat a változtatásokat, amelyeket a miniszterelnöki hivatal kért a cikkben az írás megjelenése előtt.

Rishi Sunak miniszterelnökre mind erősebb nyomás nehezedik a belügyminiszter menesztése végett, de Sunak egyelőre csak annyit közölt, hogy maradéktalanul bízik a belügyi tárca vezetőjében.