Közélet

Ukrajna szerint az oroszok sosem akartak tárgyalni

Az ukrán elnöki iroda vezetője szerint Oroszország csak úgy tett, mintha tárgyalna velük még a 2022-es, kudarcba fulladt béketárgyalásokkor. Jelenleg Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megtiltotta, hogy Oroszországgal tárgyaljanak, ameddig Vlagyimir Putyin az elnök, az orosz államfő viszont már többször hangsúlyozta, hogy országa nyitott a béketárgyalásokra.

Amikor a szembenálló felek leültek tárgyalni az Ukrajna elleni orosz invázió első napjaiban, az ukránoknak kevesebb mint egy óra elég volt ahhoz, hogy felmérjék: az oroszok csak úgy tesznek, mintha tárgyalnának, és ez a meggyőződésük azóta csak erősödött – mondta Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója az AFP-nek nyilatkozva, amiről a francia hírügynökség szerdán számolt be.

Interview of Mykhailo Podolyak
Fotó: AFP

Podoljak szerint Moszkva „másodrangú figurákat” küldött tárgyalni az 1945 óta legsúlyosabb európai konfliktus rendezéséről: Vlagyimir Megyinszkij volt kulturális minisztert, aki plágiumbotrányba keveredett, és Leonyid Szluckijt, az orosz parlamenti alsóház külügyi bizottságának elnökét, akit szexuális zaklatással vádoltak.

Ezek az emberek nem voltak tárgyalóképesek. Adminisztratív tisztséget betöltő személyek voltak, akiknek gyakorlatilag semmiféle befolyásuk nem volt Oroszországban. Eljöttek, felolvastak pár ultimátumot, és kész

– emlékezett vissza Podoljak, aki az ukrán tárgyalódelegáció tagja volt.

Több mint húsz hónappal azután, hogy Oroszország és Ukrajna az orosz támadás 2022. február 24-i megindulása után nem sokkal béketárgyalásokat folytatott, és ezek kudarcba fulladtak, újabb tárgyalásoknak szinte semmilyen esélye nincs. Miután Oroszország tavaly ősszel a saját területéhez csatolt négy megszállt ukrajnai régiót a Krím után, 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök rendeletben megtiltotta, hogy bármilyen tárgyalást folytassanak Moszkvával mindaddig, amíg Vlagyimir Putyin elnök van hatalmon Moszkvában.

Putyin a G20 csoport novemberi csúcstalálkozóján kijelentette, hogy Oroszország soha nem zárkózott el a béketárgyalások elől. „Gondolkodnunk kell azon, hogyan lehetne véget vetni ennek a tragédiának” – mondta.

Nigel Gould-Davies, Nagy-Britannia volt fehéroroszországi nagykövete szerint Oroszországnak egy hosszadalmas és bonyolult tárgyalási folyamat lenne előnyös, mert ez lehetőséget adna neki arra, hogy újrarendezze sorait a megtizedelt haderőben. Podoljak úgy látja, még ha újra egy asztalhoz ülne is az orosz és az ukrán delegáció, már nem tudnának mit mondani egymásnak. 

Az ő katonai érvük az, hogy tovább támadnak minket, a mi érvünk pedig az, hogy le fogjuk győzni őket

– jelentette ki az ukrán elnöki iroda vezetője.

Vlagyimir Putyin orosz elnök az Orosz Népi Világtanács szerdai ülésén azt nyilatkozta, hogy Oroszország nemcsak az oroszokért, de az egész világért harcol jelenleg. Véleménye szerint „az oroszországi kultúrák, nyelvek és etnikai csoportok sokszínűsége és egysége nem fér bele a nyugati rasszisták és gyarmatosítók logikájába”, továbbá álláspontja szerint a nyugati országok Oroszországot a „nemzetek börtönének”, lakosait pedig egyenesen rabszolgának tekintik, ezért ki szeretnék fosztani és fel szeretnék darabolni az országot.

 

oroszország ukrajna háború béketárgyalások
Kapcsolódó cikkek