Közélet

Putyin mielőbb véget akar vetni az ukrajnai „tragédiának”

Az orosz elnök beszédében kiemelte, hogy nem Oroszország utasítja el a tárgyalásokat, hanem Ukrajna.

Ukrajnában „tragédia” történik, és meg kell találni a módját annak, hogy mielőbb vége legyen – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a G20-csoport szerdai online csúcstalálkozóján. Az orosz elnök beszédében azt hangsúlyozta, hogy azon kell elgondolkozni, hogyan lehet megállítani ezt a tragédiát.

In this pool photograph distributed by Sputnik agency, Russia's President Vladimir Putin delivers a video address on the 30th anniversary of the Central Election Commission (CEC) at the Novo-Ogaryovo state residence, outside Moscow on September 24, 2023. (Photo by Mikhail METZEL / POOL / AFP)
Fotó: AFP

Putyin emellett rámutatott, hogy 

nem Oroszország, hanem Ukrajna utasítja el a tárgyalásokat, és zárkózik el a párbeszéd elől, miközben Moszkva mindig is készen állt erre.

A szerdai orosz hadijelentés szerint az elmúlt nap folyamán öt fontszakaszon hét ukrán támadás hiúsult meg, és az érintkezési vonal mentén mintegy 520 ukrán katona esett el vagy sebesült meg. A legtöbb támadást, hármat, a zaporizzsjai frontszakaszon kísérelt meg az ukrán fél, a legnagyobb emberveszteséget, mintegy 115 főt pedig a Donyeck környékén vívott harcokban szenvedte el.

Az orosz összesítés a megsemmisített ukrán haditechnikai eszközök között említett meg egyebek mellett egy Sz-300-as légvédelmi rendszert, egy MiG-29-es repülőgépet, két páncélozott harcjárművet, két páncélozott személyszállító járművet és 45 drónt. A RIA Novosztyi szerdán arról számolt be, hogy a volt ukrán hadifoglyokból álló Bogdan Hmelnickij zászlóalj harcosainak első csoportja harci bevetésre indult. Az átállt katonákból álló zászlóaljat október végén rendelték az orosz Kaszkád harci alakulathoz.

Továbbá az ukrán csapatok csapást mértek orosz katonák egy rendezvényére a Donyeck megyei Kumacsove falu közelében, ahol a rakétaerők napja alkalmából tartott koncertre gyűltek össze még múlt vasárnap. Az Ukrajinszka Pravda hírportál beszámolója szerint kedden az orosz sajtó beszámolt Polina Menysih színésznő haláláról, aki aznap orosz katonák előtt lépett fel Donyeck megyében.

 

tárgyalások oroszország ukrajna háború
Kapcsolódó cikkek