Egy rendőr súlyosan megsebesült Dublin belvárosában csütörtökön éjszaka, a néhány órával korábban gyermekek ellen elkövetett késes támadás nyomán kitört zavargásokban, melyekben 34 embert őrizetbe vettek – tájékoztatott az ír rendőrség pénteken, szélsőjobboldali provokátorokat vádolva az erőszak szításával. 

Flames rise from a car and a bus, set alight at the junction of Bachelors Walk and the O'Connell Bridge, in Dublin on November 23, 2023, as people took to the streets in protest following the stabbings earlier in the day. Protesters in Dublin on Thursday torched a car and fought police, an AFP journalist reported, after three children were injured in a suspected school stabbing that social media rumours attributed to a foreign national. (Photo by Peter MURPHY / AFP)
Fotó: AFP

Korábban a rendőrség azt közölte, hogy nem találtak terrorizmusra utaló jelet a Parnell téren késsel elkövetett támadásban, de reggeli sajtótájékoztatóján Drew Harris országos rendőrfőkapitány már nem zárta ki ezt sem, kiemelve, hogy egyelőre minden lehetséges indítékot számba vesznek. 

A támadásban öt ember, köztük három gyermek megsérült.

A főkapitány elmondta, hogy ilyen méretű zavargásokra évtizedek óta nem láttak példát az ír fővárosban, és hozzátette, hogy várhatóan többeket őrizetbe fognak még venni. A tájékoztatás szerint 

csütörtök este egy kisebb bevándorlásellenes csoport jelent meg a támadás helyszínén, és összecsapott a rendőrökkel.

A mintegy 200-300 főre duzzadó tömeg – melyben az ír zászlók mellett „Az ír életek számítanak” feliratú táblák is megjelentek –  autókat gyújtott fel, kirakatokat tört be, üzleteket rabolt ki, továbbá a közeli éttermekből felkapott székeket és asztalokat hajigálva rátámadt a kiérkező rendőrökre.  

A zavargások megfékezésére mintegy 400 rendőrt mozgósítottak, és kordonnal vonták körbe az ír parlament épületét is. Patrick McMenamin főfelügyelő csak az éjszakai órákban jelentette be az X közösségi oldalon, hogy a rendbontásoknak sikerült véget vetni. Helen McEntee igazságügyi miniszter leszögezte: nem lehet és nem is szabad eltűrni az ír fővárosban csütörtök este kialakult állapotokat. 

Nem hagyjuk, hogy bűnbandák a tragédiát arra használják, hogy káoszt szítsanak

 – fogalmazott. 

A rendőrség korábban már bejelentette, hogy a késsel elkövetett támadás gyanúsítottja egy ötvenes éveiben járó férfi – aki maga is súlyosan megsebesült, de további információkat nem közöltek róla.