Közélet

A Fehér Háznak hamarosan nem marad pénze arra, hogy utaljon Ukrajnának

Joe Biden kormánya még októberben kért a kongresszustól 106 milliárd dollárt, amelynek jelentős részét Ukrajna támogatására használták volna fel.

A Fehér Ház költségvetési igazgatója hétfőn Mike Johnson republikánus házelnöknek és más kongresszusi vezetőknek írt levelében figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államok kifogy az időből és a pénzből ahhoz, hogy segítsen Ukrajnának megvívni az Oroszországgal folytatott háborút – írja a Reuters

Fotó: AFP

Joe Biden  kormánya októberben közel 106 milliárd dollárt kért a Kongresszustól Ukrajna, Izrael és az Egyesült Államok határbiztonságára vonatkozó tervek finanszírozására.

A republikánusok csekély többséggel irányítják a képviselőházat, és Ukrajna finanszírozása politikailag ellentmondásossá vált egyes jobboldali képviselők körében.

Shalanda Young a Fehér Ház által kiadott levelében kijelentette, hogy az Ukrajnába irányuló finanszírozás és fegyveráramlás megszakítása növelné az orosz győzelmek valószínűségét. „Egyértelművé akarom tenni: kongresszusi döntés hiányában az év végére kimerülnek azok a forrásaink, amelyekből képesek lennénk további fegyvereket és felszerelést beszerezni Ukrajna számára” – írta. Hozzátette, hogy elfogyott a pénz, „és majdnem elfogyott az időnk” – olvasható a levélben.

Korábban a Világgazdaság arról is írt, hogy a Pentagon egy levélben figyelmeztette az amerikai törvényhozást: fogytán a pénze, amit az Ukrajnába küldött fegyverek pótlására szánt, így több csapat ellátása is lassabb a vártnál. Ezért arra kérik a Kongresszust, hogy töltsék fel az Ukrajnának szánt forrásokat. A törvényhozás ugyanis a kormányzati leállás elkerülését célzó, utolsó pillanatban elfogadott törvényben ezt nem tette meg.

 

orosz-ukrán háború Joe Biden Fehér Ház
Kapcsolódó cikkek