Közélet

Fogytán a Pentagon pénze, nem tudják pótolni, amit Ukrajnába küldtek

Elapadhatnak az amerikai fegyverszállítások, ha nem lép a törvényhozás.

A Pentagon egy levélben figyelmeztette az amerikai törvényhozást, hogy fogytán a pénze, amit az Ukrajnába küldött fegyverek pótlására szánt, így több csapat ellátása is lassabb a vártnál.

Ezért arra kérik a Kongresszust, hogy töltsék fel az Ukrajnának szánt forrásokat. A törvényhozás ugyanis a kormányzati leállás elkerülését célzó, utolsó pillanatban elfogadott törvényben ezt nem tette meg.

Training session of Ukrainian soldiers in Donbas
Fotó: AFP

A Pentagon számvivője, Michael McCord szerint abból a 25,9 milliárd dollárból, mely az amerikai készletek újratöltését célozza, mindössze 1,9 milliárd dollár maradt. A kérdéses készletek között például több millió tüzérségi lőszer és rakéták szerepelnek – tudta meg az AP hírügynökség.

Ezen kívül további 5,4 milliárd dollár maradt, melyet az Egyesült Államok fegyverszállításokra fordíthat a meglévő készletekből. Ez már korábban kifogyott volna, ha a Pentagon nem jön rá korábban, hogy bizonyos eszközöket túlértékelt áron számolt el, amikor azokat elküldte Ukrajnába. Ez 6,2 milliárd dollárt szabadított fel.

McCord szerint az Egyesült Államok már teljesen kimerítette az Ukraine Security Assistance Initiative (Ukrajna biztonsági kezdeményezés) keretében rendelkezésre álló forrásokat, mely a fő eszköze a fegyverszállítások finanszírozásának. Mindennek már az ország saját csapatai is megisszák a levét a számvivő szerint.

További források nélkül az Egyesült Államoknak számos kritikus eszköz továbbítását korlátoznia vagy halasztania kell, többek között légvédelmi eszközökét, drónokét vagy épp buldózerekét.

Vasárnap Joe Biden amerikai elnök is arról beszélt, hogy bár most még áramlik a segítség, az idő fogytán. Hozzátette, hogy semmilyen körülmények között nem engedhető meg az amerikai támogatások leállítása.

Elemzők szerint az amerikai támogatások elmaradása gyengítené Ukrajna haderejét, miközben a képviselők szerint a törvényhozásban egyre nehezebb keresztül vinni az újabb támogatási programokat.

 

Egyesült Államok Pentagon fegyverszállítás Ukrajna
Kapcsolódó cikkek