Közélet

A kiújult harcok ellenére is folytatódnak a tárgyalások Izrael és a Hamász között

Véget ért a tűzszünet, folytatódik a harc az izraeli védelmi erők és a Hamász terrorszervezet tagjai között. Újra légitámadásokra és evakuációra lehet számítani a Gázai övezetben, ennek ellenére folytatódnak a tárgyalások Katar és Egyiptom közvetítésével.

Evakuálásokkal és légicsapásokkal folytatódott a Gázai övezetet uraló Hamász palesztin szélsőséges szervezet elleni háború, miután lejárt a tűzszünet – közölte egy izraeli katonai szóvivő. A Hamász által felügyelt egészségügyi minisztérium adatai szerint a harcok reggeli kiújulása óta legkevesebb 54 palesztin meghalt és többtucatnyian megsebesültek.

Fotó: AFP

Az izraeli hadsereg közzétett egy interaktív evakuációs térképet, amelyen zónákra osztották fel a Gázai övezetet, és amely segít Gáza lakosainak a háború következő szakaszában. „A Hamász élő pajzsként használja a Gázai övezet lakóit, katonai parancsnoki pontjait és infrastruktúráját lakóházakban vagy azok között, kórházakban, mecsetekben, iskolákban helyezi el, ezáltal a civil létesítmények katonai célpontokká válnak” – hangsúlyozta a katonai szóvivő, akit a helyi média idézett.

A háború kezdete óta a hadsereg több intézkedést is hozott azzal a céllal, hogy megkímélje a civileket. Közleményekben tájékoztatja a Gázai övezet lakosait arról, hogy mely övezetekből kell távozniuk, ha el akarják kerülni, hogy a terror elleni harc áldozataivá váljanak

– nyilatkozta a szóvivő.

A Hamász arról számolt be, hogy Izrael a Gázai övezet déli részén, az egyiptomi határnál fekvő Rafah városban is bombázott. Izraeli közlés szerint péntek reggel óta a palesztin fegyveresek számos rakétával támadták Izraelt, a Gázai övezettel szomszédos kibucok és Szderót város mellett légiriadó volt a távolabbi Askelónban is.

A harcok kiújulása ellenére folytatódnak a tárgyalások katari és egyiptomi közvetítéssel a tűzszüneti megállapodás megújításáról, noha a Hamász nem adta át a korábbi megállapodásnak megfelelően túszainak névsorát, és rakétákkal támadta Izraelt. 

A Hamász azt állítja, hogy a megbeszéléseken Izrael elutasította azt a javaslatát, hogy a tűzszünet folytatásának feltételeként idős férfi foglyokat és holttesteket adjanak át.

Izrael ragaszkodott az eddigi megállapodás alapján az összes fogva tartott nő és gyerek szabadon engedéséhez, ugyanis bizonyosan tud még több mint tíz, gázai fogságba került izraeli nőről és gyerekről.

A tűzszünetet már péntek reggel megszegte a Hamász, amikor rakétákkal támadta Izraelt. A Vaskupola azonban tette a dolgát és elhárította a veszélyt. Nem sokkal később palesztin híradások az közölték, hogy lövöldözés és robbantások kezdődtek Gáza északi részén.

 

izraeli háború Izrael Hamász tűzszünet
Kapcsolódó cikkek