Közélet

A Nyugat elítélte a szélsőséges izraeli telepesek erőszakos tevékenységeit

Az Egyesült Királyság vezetésével mintegy 13 ország és az Európai Unió közös közleményt adott ki, amelyben elítélik a Ciszjordániában élő izraeli telepesek erőszakos fellépéseit a helyi palesztinok ellen.

Az Egyesült Királyság együttes közleményt adott ki az Európai Unióval, Ausztráliával, Svájccal, Kanadával és még több országgal, amelyben felszólítják Izraelt, hogy hagyjon fel a helyiek elleni erőszakos tevékenységgel a megszállt Ciszjordániában. „A Hamász október 7-ei támadása óta izraeli telepesek több mint 343 erőszakos támadást hajtottak végre a területen, megöltek nyolc palesztin civilt, megsebesítettek több mint 83 embert és 1026 helyit kényszerítettek távozásra az otthonaikból” – olvasható a közös közleményben.

Tourism And Economy In Nice
Fotó: NurPhoto via AFP

A továbbiakban olvasható, hogy a közlemény aláírói egyértelműen elítélik a szélsőségessé vált telepesek erőszakos cselekedeteit, melyek terrorizálják a helyi palesztin közösségeket.

Megismételjük álláspontunkat, miszerint az izraeli települések a megszállt Ciszjordániában a nemzetközi jog szerint illegálisak, és emlékeztetjük Izraelt a nemzetközi jog szerinti kötelezettségeire

– áll a közleményben.

David Cameron kemény döntést hozott a szélsőséges izraeliekkel szemben: a brit kormány megtiltotta olyan izraeli telepesek nagy-britanniai beutazását, akik palesztin civilekre támadtak. Cameron szerint Izraelnek erőteljesebben fel kell lépnie a telepesek erőszakcselekményeivel szemben, és el kell számoltatnia az ilyen cselekmények felelőseit.

 

Egyesült Királyág izraeli háború Izrael közlemény Európai Unió
Kapcsolódó cikkek