Alex Jones visszaengedését egy az oldal felhasználói körében végzett felméréssel indokolta. Szavazati arányokat is közölt a Twitterből X-szé transzformált közösségi platform tulajdonosa. Kétmillió felhasználó reagált a felhívásra, nagyjából 70 százalékuk az exhibicionista influenszer visszaengedése mellett tette le a voksát. 

Alex Jones Speaks To The Media Outside The Sandy Hook Trial In Waterbury, ConnecticutWATERBURY, CONNECTICUT - SEPTEMBER 21: InfoWars founder Alex Jones speaks to the media outside Waterbury Superior Court during his trial on September 21, 2022 in Waterbury, Connecticut. Jones is being sued by several victims' families for causing emotional and psychological harm after they lost their children in the Sandy Hook massacre. A Texas jury last month ordered Jones to pay $49.3 million to the parents of 6-year-old Jesse Lewis, one of 26 students and teachers killed in the shooting in Newtown, Connecticut. (Photo by Joe Buglewicz/Getty Images)
Alex Jones igét hirdet. Hatalmas követőtábora van a konspirációs trénernek. 
Fotó: Joe Buglewicz / Getty Images

Musk a szólásszabadságot emlegette most is és akkor is, amikor az amerikai elnökválasztás elcsalásával politikai ellenfeleit megalapozatlanul rágalmazó Donald Trump exelnök felfüggesztett – akkor még Twitter – fiókját visszaállította.

Alex Jones azzal szerzett magának kétes hírnevet, hogy hamisan azt állította, felbérelt színészek vettek részt a Sandy Hook-i iskolai lövöldözésben, s az egésznek az volt a célja, hogy ürügyet szolgáltassanak a kormányzati hatóságok számára ahhoz, hogy az amerikai polgárok fegyvereit elkobozhassák, a fegyverviselést korlátozhassák. 

Jones Infowars néven futó fiókját blokkolták, majd végleg (!) kitiltották a Twitterről, 

mondván, hogy a fiókjain közöltekkel megsértette a viselkedési irányelveiket. A Twitter csak hetekkel azután reagált Jones vállalhatatlan és kegyeletsértő kijelentéseire, hogy az Apple, az Alphabet, a YouTube és a Facebook a közösségi normákra hivatkozva levette Jones podcastjait és csatornáit. Alex Jonest az áldozatok szülei beperelték, végül

az influenszert tavaly 1,5 milliárd dolláros kártérítésre kötelezte a bíróság, 

egészen pontosan 965 millió dollárnyi (több mint 438 milliárd forint) kártérítésre, majd további 473 millió dollár (191 milliárd forint) kifizetésére kötelezték a nyolc felperes részére.

Jones ennek azonban nem tett eleget, mondván, időközben csóró lett. Ehhez képest sajtóhírek szerint zavartalanul folytatta luxuséletmódját

A pernyertes szülők eközben jelezték, azzal is beérnék, ha tíz év alatt részletekben 85 millió dollárt átutalna nekik Jones, aki időközben magáncsődöt is jelentett.

A Sandy Hook-i iskolai lövöldözést egy mentális problémákkal küzdő fiatal 2012-ben golyóálló mellényben, két pisztollyal és egy gépkarabéllyal követte el. Tanteremről tanteremre járva válogatás nélkül lőtt mindenkire. Mire valaki hívta a 911-et, és a rendőrök a helyszínre érkeztek, a húszéves Adam Lanza öngyilkos lett. Összesen 20 gyereket és hat pedagógust ölt meg.