Közélet

Alulbecsülték az ukrán gabonatermést, főleg kukoricából lesz több

Egy előrejelzése szerint Ukrajna 38,1 millió tonna gabonát exportál a 2024 június végéig tartó szezonban, ebből 13,5 millió tonna lesz a búza és 22 millió a kukorica.

Javította az idei ukrán gabonatermésre vonatkozó előrejelzését az országban működő APK-Inform agrárgazdasági tanácsadó vállalat, amely szerint a várható mennyiség meghaladja majd a múlt évit.

A jóslat szerint az idei gabonatermés 56,3 millió tonna lesz a korábban becsült 54,7 millió tonnával szemben. A tavalyi termés 53 millió, a 2021-es pedig 80 millió tonna volt.

Harvest season in Odesa RegionODESA REGION, UKRAINE - JUNE 23, 2023 - A combine harvester is seen in the field during the harvest season, Odesa Region, southern Ukraine. NO USE RUSSIA. NO USE BELARUS. (Photo by Ukrinform/NurPhoto) (Photo by Nina Liashonok / NurPhoto via AFP)
Fotó: AFP

Nem változtatott az APK-Inform az idén betakarítható búzára vonatkozó becslésén: továbbra is 21,5 millió tonnát vár. Ugyanakkor arra számít, hogy a kukoricatermés 27,6 millió tonna lesz, meghaladva az eddig várt 26 millió tonnát.

A tanácsadócég előrejelzése szerint Ukrajna 38,1 millió tonna gabonát exportál a 2024 június végéig tartó szezonban, ebből 13,5 millió tonna lesz a búza és 22 millió tonna a kukorica. Az orosz fekete-tengeri blokád miatt az ukrán gabonaexport az irányába tolódott az utóbbi időben, viták sorát kiváltva ezzel Kijev és szomszédai között.

 

ukrán gabona Ukrajna háború gabonatermés
Kapcsolódó cikkek