Közélet

Az izraeli háború 63. napja – Darázsfészekbe nyúlnak a megszólaló sztárok

A helyzetüket azonban az is nehezíti, hogy sokan a hallgatásukat is kritikával illetik.

Az izraeli–palesztin konfliktus régóta megosztó témának számít a közvélemény szemében, és a Hamász október 7-i támadása, majd az arra adott izraeli válasz csak még tovább tüzelte az indulatokat. A kérdésben állást foglaló hírességeket így nem meglepő módon kritikák sora éri.

A Wonder Woman sztárja, Gal Gadot izraeli színésznő az iszlamista csoport támadása óta rendszeresen közöl olyan bejegyzéseket, melyekben Izraelt támogatja, kiváltva ezzel a rajongók haragját, akik szerint nemcsak az ártatlanul meggyilkolt izraelieket, de az ártatlanul meggyilkolt palesztinokat is érdemes lenne figyelembe venni. A Hamász támadása október 7-én mintegy 1200, jobbára civil áldozatot követelt, miközben a terrorszervezet 240 túszt is ejtett. Azonban időközben az izraeli válaszcsapások 17 ezer ember életét oltották ki a Gázai övezetben, akik között sok a nő és a gyerek a területet irányító iszlamista szervezet szerint.

A palesztin származású amerikai modell, Gigi Hadid Instagramját sem a divat uralja ezekben a napokban, a híresség helyette a palesztinok rendszerszintű elnyomására hívja fel a figyelmet. A megszólalásait azonban sokan antiszemitizmussal vádolják, és azt állítják, hogy a híresség hazugságokat terjeszt – írja a Yahoo News.

A sztárok megszólalásai ellentmondásos kérdésekben régóta váltják ki a rajongók elismerését és haragját, 

elég, ha a vietnámi háborút ellenző Muhammad Alira, Jane Fondára vagy Bob Dylanre gondolunk, de az elmúlt hónapokban sokan dicsérték az Ukrajnába látogató Ben Stillert, Angeline Jolie-t vagy Sean Pennt is.

Fotó: Kazi Salahuddin Razu / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Az izraeli–palesztin konfliktus azonban megosztóbb a korábbiaknál, így Kyle Jenner alig egy óra után levette Izraelt támogató posztját az Instagramról, miután szidalmak tömkelegével szembesült. Az Oscar-díjas Susan Sarandon a másik oldal mellett emelt szót, ami miatt az őt képviselő ügynökség ejtette, hiába kért később bocsánatot egy palesztinpárti tüntetésen elmondott szavai miatt.

A Sikoly 5. és 6. részében szereplő Melissa Barrera a sorozat 7. részében már nem fog szerepelni, miután a készítők közölték, hogy nem tolerálják az antiszemitizmust és a gyűlöletet.

Bár szakértők szerint a hírességek akár csöndben is maradhatnának, sokszor a hallgatás is kiváltja a rajongók haragját, ám 

a megszólalásokkal csak keveset nyerhetnek és sokat veszíthetnek.

Ennek egyfajta feloldásával próbálkozott több száz híresség – köztük Jennifer Lopez, Joaquin Phoenix és Hadid is –, amikor a túszok szabadon engedését és tűzszünetet egyszerre követelő nyílt levelet tettek közzé.

 

19:17

Az unió hivatalosan is terroristának minősítette a Hamász két vezetőjét

A terrorizmus elleni küzdelem jegyében, a Hamász palesztin iszlamista szervezet Izrael ellen október 7-én elkövetett támadására válaszul az Európai Unió (EU) Tanácsa úgy határozott pénteken, hogy a Hamász katonai szárnyának két vezetőjét felveszi a terrorszervezetek tagjait, valamint a velük összeköttetésben álló természetes vagy jogi személyeket és szervezeteket felsoroló jegyzékébe.

A tanács pénteki tájékoztatása szerint az intézkedések Mohammed Deifet, a Hamász katonai szárnyának, az Izzedín al-Kasszám Brigádoknak a vezetőjét és helyettesét, Marván Isszát célozzák. A jegyzékbe vettek komoly és folyamatos fenyegetést jelentenek a regionális és nemzetközi stabilitásra – emelték ki.

11:18

Hamarosan kezdődik a tűzszünet, de előtte Izrael még rommá lövi Gázát

Az izraeli hadsereg (IDF) a Hamász iszlamista terrorszervezet mintegy négyszázötven célpontját támadta a Gázai övezetben, és légicsapásokat mért Libanon izraeli határánál a Hezbollah síita milíciára A Gázai övezetben tevékenykedő katonák támadó és rejtőzködő alagutak lejáratait, fegyvereket és más terrorista infrastruktúrákat keresnek és semmisítenek meg levegőből, a tenger felől és a szárazföldről.

Az övezet déli részén, Hán Júniszban a szárazföldi egységek azonosítottak három terroristát, és egy drónnal kettőt közülük megsemmisítettek, majd a harmadik felfedte egy épületben bujkáló társai helyét, ahonnan rakétákkal az izraeliek elleni támadást tervezték. Ezután a szárazföldi egység a légierő repülőgépeivel együtt légicsapások sorozatával felszámolta a Hamász-osztagot.

10:11

Izrael beadta a derekát: újabb tűzszünet lesz Gázában

Washington és Doha közbenjárásának köszönhetően újabb tűzszünetre kerül sor az izraeli háborúban. A megállapodás értelmében a Hamásznak négy nap alatt legalább 50 túszt szabadon kell engednie. Ezért cserébe Izrael erre az időre felhagy a Gáza elleni támadásokkal. Az október 7-i támadáskor a terroristák nagyjából 240 embert hurcoltak el Izraelből.

A tűzszünetről Katar osztott meg információkat, és azt is közölte, hogy a következő 24 órában derülhet ki, mikor kezdődik a négynapos fegyvernyugvás.

09:57

A palesztin miniszterelnök a háború után bevonná a Hamászt a kormányzásba

09:54

Amerika szerint Izrael nem tartja be a civilek védelmére tett ígéreteit

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerint Izraelnek továbbra is a civilek védelmét kellene elsődlegesnek tekintenie, és biztosítania kell a menekülteknek az élelmet és az egészségügyi ellátást. Nem sokkal a David Cameron brit külügyminiszterrel folytatott tárgyalásai után Blinken leszögezte, hogy rendkívül fontos a kommunikációs csatornák megőrzése annak érdekében, hogy az emberek tudják, hova és mikor tudnak menni, valamint világossá kell tenni azokat az idősávokat is, amikor lehetőségük van a mozgásra.

Izrael háború hírességek Hamász
Kapcsolódó cikkek