Közélet

Az izraeli hadsereg elpusztította a Hamász vezetőinek főhadiszállását

Az izraeli hadsereg elfoglalta Gáza város óvárosi részét, ahol rábukkantak a Hamász vezetőinek főhadiszállására. A föld alatti bunker jól felszerelt volt, hosszú időre elég ellátmánnyal. Az alagutak átvizsgálása után az IDF a katonai mérnökök segítségével felrobbantotta a bunkert.

Az izraeli hadsereg (IDF) sikeresen átvette az irányítást Gáza óvárosában és felfedezett egy föld alatti bázist, amit a gyanú szerint a Hamász vezetői használhattak főhadiszállásként.

Israeli attacks continue in er-Rimal neighborhood of Gaza City
Fotó: Anadolu via AFP

Az IDF az alagutak átvizsgálása után a helyszínre rendelte a hadserek Harcmérnöki Hadtestének Yahalom különleges műveleti egységét, akik a 401. dandárral közösen megsemmisítették a titkos bunkert – írta meg a Jerusalem Post. A vizsgálatok feltártak az alagutakban több lakórésznek kialakított helyiséget, valamit irodát. Valószínűleg a Hamász vezetői élhettek itt, mielőtt az IDF benyomult volna a városba.

Újabb Hamász tagokat fogott el az izraeli hadsereg

Az izraeli hadsereg közlése szerint újabb Hamász tagokat fogtak el, valamint titkosszolgálati anyagokat foglaltak le a Hamász egyik parancsnoki központjában.

Az alagutak Gáza város Shejaia negyedének Palesztina teréig vezettek, ahol kijáratokat találtak a katonák.

A Hamász vezetői, Ismail Haniyeh, Yahya Sinwar és Muhammad Deif valószínáleg erre menekültek, amikor az IDF megérkezett.

A 401. dandár vezetője, Beni Aharon ezredes elmondta, hogy a bunkerben sok civil berendezést találtak. A felszerelésekből lehet arra következtetni, hogy a terroristák életvitelszerűen használhatták az alagutakat. Az ellátmányból az is egyértelmű, hogy a bunkertben hosszú ideig lehetett volna élni anélkül, hogy a felszínre kellett volna menni.

A Hamász vezetők búvóhelye Gáza óvárosának magasabb színvonalú része alatt volt. A területen van egy főiskola, egy márkás esküvőiruhabolt és egy szálloda is.

 

Gáza főhadiszállás Hamász IDF izraeli hadsereg
Kapcsolódó cikkek