Közélet

Az orosz–ukrán háború 663. napja – Oroszország nehezen adja Herszon megyét, újra megerősíti katonai jelenlétét

Az ukrán Országos Ellenállási Központ beszámolója szerint különleges radarokkal próbálják bemérni az orosz különleges alakulatokat, ez azonban nem könnyű feladat, mert állítólag Oroszország tud a módszerükről.

Az ukrán Országos Ellenállási Központban (NRC) megnövekedett az orosz különleges egységek száma és a katonai jelenlét a megszállt Herszon megyében. Az NRC közlése szerint az orosz megszállóerők fokozzák a szabotázsellenes erőfeszítéseket az egész régióban, hogy megfélemlítsék azon lakosokat, akik információkat adtak át az ukrán hadseregnek – számol be róla a The Kyiv Idependent.

Fotó: Efrem Lukackij

A hírek szerint különleges radaros felderítőegységek próbálják meg felkutatni az orosz műholdas telefonok által kibocsátott sugárforrásokat, így próbálják beazonosítani a különleges egységeket.

Az ellenség tudatában van annak, hogy a védelmi erők katonai célokra használják az Iridium műholdas kommunikációs szolgáltató berendezéseit

– közölte az NRC. Arról is beszámoltak, hogy az Orosz Nemzeti Gárda mintegy 100 tagját vezényelték Herszon megyébe, hogy gerillák után kutassanak a környéken.

Az orosz erők újabb támadást intéztek a dél-ukrajnai Herszon város központja ellen, az ágyúzás következtében egy 81 éves helybeli férfi életét vesztette. A dél-ukrajnai műveleti parancsnokság arról adott hírt, hogy az Odessza közelében lelőtt orosz drón roncsai lakóházra zuhantak, ami miatt meghalt egy helyi lakos. A Donyeck megyei kormányzói hivatal a Telegramon közölte, hogy szombaton egy civil vesztette életét és három megsebesült a régióban az orosz hadsereg támadásai következtében.

 

18:53

Februárban kerül ismét napirendre az Ukrajnának szánt uniós pénzügyi támogatás

Az Európai Unió tagországainak vezetői február elsején rendkívüli csúcstalálkozót tartanak a hosszútávú uniós költségvetés félidős felülvizsgálatáról az Ukrajnának ígért pénzügyi támogatás biztosítása érdekében – jelentette be Charles Michel, az Európai Tanács elnöke hétfőn.

18:28

Zelenszkij kedden közli, megnyerhetik-e a háborút

Nagy évzáró sajtótájékoztatót tart Volodimir Zelenszkij ukrán államfő az ukrán elnöki hivatal hétfői tájékoztatása szerint. A szűkszavú közlemény nem árulta el a találkozó pontos helyszínét és idejét sem, erről az újságírókat az akkreditációjukat visszaigazoló levélben értesítik. 

18:27

Egyre nagyobb probléma az ukránoknak a lőszerhiány

A külföldi támogatások visszaesése és az emiatti lőszerhiány következtében ukrán hadműveleteket kellett elhalasztani Olekszandr Tarnavszkij ukrán dandártábornok szerint, aki hétfőn a Reutersnak adott interjút.

Tarnavszkij közlése szerint a posztszovjet típusú 122 és 152 milliméteres lőszerek hiánya a legsúlyosabb, a probléma az egész frontvonalat érinti, visszafogva az ukrán csapatok harctéri teljesítményét. A rendelkezésre álló lőszerkészlet nem fedezi a napi szükségleteiket, ezért úgy próbálnak úrrá lenni a hiányon, hogy a meglévő készletet újraosztják, illetve a korábban betervezett hadműveleteket szerényebb célkitűzésekkel újratervezik, de erről további részleteket nem közölt.

18:26

A nők besorozását követeli egy ukrán képviselő

Érzékeny virágoknak nevezte az ukrán nőket a Nép Szolgája párt képviselője. Marjana Bezugla szerint nem igazságos, hogy a férfiak a fronton az életüket áldozzák Ukrajnáért, miközben az ukrán nők szerelmi kalandokat keresnek Európában. Felszólította a külföldre menekült nőket, hogy menjenek haza, és álljanak be a seregbe. Arra is utalt, hogy törvényben is el lehetne rendelni a nők besorozását.

12:44

Lehallgatókészüléket találtak az ukrán hadsereg főparancsnokának irodájában

Az ukrán fegyveres erők főparancsnoka számára kialakítottak egy külön helyiséget, ahol a bizalmas információkkal dolgozhat majd a jövőben. Az iroda átnézése közben az ukrán biztonsági szolgálat egy lehallgatóeszközre bukkant. A poloska miatt nyomozás indult, egyelőre nem tudni, hogy ki helyezte el az eszközt.

09:49

Két hónapra előzetesbe került a kárpátaljai robbantó

Brutális incidens sokkolta pénteken a kárpátaljai közvéleményt. A munkácsi járás Kereckovszkij községének képviselőit robbantották fel péntek délelőtt, az esetről megrázó videófelvétel is készült. A támadásban 26-an megsebesültek, 5 ember állapota válságos. Egy ember meghalt. A  Ungvári Városi Kerületi Bíróság az 54 éves elkövetőt két hónapra előzetes letartóztatásba helyezte. Mivel óvadék letétele nélküli előzetes letartóztatásról van szó, így a robbantó ez idő alatt biztosan nem hagyhatja el a fogva tartás helyét.

08:45

Januártól rákapcsolódnak az európai áramrendszerre az ukránok

A jövő év első napjától Ukrajna átviteli rendszerirányítója, az NPC Ukrenergo új tagként csatlakozik az ENTSO-E-hez, a földrész átviteli rendszerirányítójának szervezetéhez, mert megfelel a szervezet által támasztott elvárásoknak. Keleti szomszédunk a téli időszakban jelentős importőrnek ígérkezik.

Oroszorország Herszon megye ukrajna háború
Kapcsolódó cikkek