Közélet

Az oroszok visszafoglalták azokat a Zaporizzsja melletti területeket, amelyeket az ukránok nyáron felszabadítottak

Földrajzi elhelyezkedésük alapján ellenőrzött képek dokumentálják az orosz előrenyomulást a Zaporizzsja városától délkeletre fekvő területen. Az Institute for the Study of War szerint a fronton nincs statikus vagy patthelyzet, könnyen átbillenhet egyik vagy másik oldalra.

Az elmúlt napokban az orosz inváziós erők előrenyomultak Ukrajna Zaporizzsja régiójában, és újra elfoglalták azokat az állásokat, amelyeket az ukrán hadsereg a nyári ellentámadás során visszafoglalt.

Soldiers of 65th Separate Mechanised Brigade in Zaporizhzhia sector of frontline
Fotó: NurPhoto via AFP

Az amerikai székhelyű Háborúkutató Intézet (ISW) az Ukrajnában zajló harcokról szóló legfrissebb elemzésében azt közölte, hogy az oroszok valószínűleg azután haladtak előre, hogy az ukrán csapatok télre védhetőbb állásokba vonultak vissza Robotine falu közelében.

„A december 14-én és 27-én közzétett geolokációs képek azt mutatják, hogy az orosz erők a közelmúltban előrenyomultak Verbovtól nyugatra, amely körülbelül kilenc kilométerre keletre található Robotinétől” – írja az intézet, amely úgy véli, hogy az oroszok így szerzett előnye nem különösebben jelentős.

Bahmut óta a legnagyobb orosz sikerről számolt be a napokban Szergej Sojgu védelmi miniszter Vlagyir Putyinnak: „felszabadították” Marjinka városát.

Szergej Lavrov külügyminiszter csütörtökön kijelentette, hogy Oroszország eltökélt ukrajnai hadműveleti céljainak elérésében, hozzátéve: a Nyugat terve, hogy stratégiai vereséget mérjen országára, „teljesen megbukott”.
 

 

orosz ukrán háború Zaporozsje Szergej Shoigu Ukrajna
Kapcsolódó cikkek