Donald Tusk, Lengyelország újonnan megválasztott miniszterelnöke abban bízott, hogy az Európai Tanács volt vezetőjeként hősi fogadtatásban fog részesülni Brüsszelben, ám a meglepetésgyőzelemnél több kell, hogy hazája megkapja a neki járó uniós pénzeket. A jogállamiság miatt hangoztatott aggodalmak fellegét az új kormánynak nem sikerült elűznie, és még sok munka van hátra, hogy Varsó visszanyerje a bizalmat – írta a Gazeta Wyborcza.

Donald Tusk Delivers His Programme Speech At Polish Parliament
Donald Tusknak keményen Brüsszel irányába kell rántania a kormányt, ha meg akarja kapni az uniós pénzeket.
Fotó: Jakub Porzycki

A Jog és Igazságosság (PiS) párt előző, jobboldali kormánya alatt Lengyelország, a blokk egyik legnagyobb tagállama olyan jogi kérdések miatt került összetűzésbe Brüsszellel, mint az igazságszolgáltatás függetlensége, a választási beavatkozás és az LMBTQ+ jogok. Ez fejfájást okozott mindkét félnek, hiszen az EU a pénzt, Varsó pedig a jóváhagyását tartotta vissza nyolc éven keresztül.

Az Európai Bizottság emellett rekordbírságot is kiszabott az országra, és leállította a tervezett gazdaságélénkítési programokat is, emiatt 34,5 milliárd eurónyi alacsony kamatozású hiteltől és 25,3 milliárdnyi támogatástól estek el.

Az új lengyel kormány Tuskkal az élen abban bízott, hogy új fejezetet nyithatnak a lengyel–uniós kapcsolatokban, és békében visszaterelhetik a blokk nyájához. A múlt sérelmei azonban nem váltak köddé.

A jogállamiság mindennél fontosabb, hiszen itt az Európában elfoglalt helyünkről és a közös értékeinkről van szó. Az ezzel kapcsolatos aggályok visszatartottak minket, a fejlődésünket és a gazdaságunkat. Ennek most véget vetünk

– mondta Tusk a bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel közösen tett sajtónyilatkozatában.

Hiába származik az új lengyel kormányfő és Von der Leyen egy politikai családból, az Európai Néppártból, és hiába volt a tanács elnöke, ez csak arra volt elég, hogy brüsszeli látogatásáról 5,1 milliárd eurónyi „választási ajándékkal” térjen haza.

Semmi részrehajlás: Von der Leyen üdvözölte Donald Tuskot, és adott neki ötmilliárd eurót

Szívélyes üdvözlést és több milliárd eurót kapott Donald Tusk az Európai Bizottság elnökétől. Ursula von der Leyen kifejtette, hogy nagyon várja a közös munkát az új lengyel miniszterelnökkel, illetve arról is írt, hogy a REPowerEU-ból ötmilliárd eurót még az év vége előtt megkaphat Lengyelország.

A maradék 76 milliárd, amely a kohéziós alapból járna Lengyelországnak, és amelyből kulcsfontosságú fejlesztési projekteket lehetne finanszírozni, továbbra is a bot végén fityeg.

Ursula von der Leyen - Donald Tusk meeting in Brussels
Tusk és Von der Leyen találkozójával harangozták be Lengyelország új európai irányát.
Fotó: Anadolu via AFP

 

Donald Tusknak meg kell dolgoznia a pénzéért

Az 5,1 milliárdos „előfinanszírozás” nem járt feltételekkel, de a következő részleteknek ára lesz. Az EU három fontos mérföldkövet jelölt ki a lengyelek számára, hogy megkaphassák ezt a pénzt. Két máérföldkő a legfelsőbb bíróság fegyelmi kamarájával kapcsolatos – ezt ugyanis az előző kormány felhatalmazta arra, hogy megbüntesse a bírákat. A harmadik az Arachne nevű informatikai eszköz bevezetése lesz az állami pályázatoknál, amely a csalások kiszűrésében tudna segíteni.

Ezenfelül a bizottság azt is elvárja, hogy a médiában sokkal nagyobb hangot kapjanak az EU-párti hangok, Ukrajna támogatása pedig kőbe legyen vésve az eddigi bajtársi hűség helyett.

A szerdán beiktatott Tusk eltökélt szándéka, hogy hárompárti koalíciójával olyan új jogszabályokat fogadjon el, amelyek által biztosíthatják a befagyasztott pénz teljes összegének felszabadítását.

Elemzők azonban arra figyelmeztetnek, hogy reformtörekvéseit a PiS-hez kötődő és vétójoggal rendelkező Andrzej Duda elnök megakadályozhatja.

A lengyel gazdák megsínylenék az ukrán EU-csatlakozást

Elsősorban a lengyel exportot és az agrártermelőket érintené hátrányosan, ha Ukrajna belépne az Európai Unióba – legalábbis ez a lengyel agrárkamara álláspontja.