Újabb lépéssel került közelebb a megszületéséhez a kolozsvári metró, miután csütörtökön a román kormány közel 283 millió lejes (mintegy 21,7 milliárd forint) kifizetést hagyott jóvá az építkezésekhez szükséges telekkisajátításokra.

https://www.vg.hu/kozelet/2022/03/kiirtak-a-kozbeszerzest-a-kolozsvari-metro-megepitesere
A metró látványterve

A kormány csütörtöki ülésén elfogadott határozat 486 ingatlan kisajátítására ad 282,2 millió lejt. Mint a Maszol tudósításából kiderül, az ingatlanok között van a Iuliu Hateganu Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem egyik oktatási célra használt, többszintes épülete is, melyért az intézmény 12 millió lejes kártérítést kap. A magánszemélyek közül pedig egy magyar család több mint 10 millió lejt kap egy a Szopor városrészben található, közel másfél hektáros telekért. A kisajátításnak áldozatul esik továbbá az Ursus Breweries sörgyártó több épülete és a Kaufland kiskereskedelmi lánc jó néhány ingatlanja is.

A 2,7 milliárd eurós beruházás kivitelezésére a török Gülermak nevű cég kapott megbízást, az első, 9,16 kilométeres, 9 megállós szakasznak 2026 augusztusáig kell elkészülnie, mivel a beruházás számára 300 millió eurót különítettek el az országos helyreállítási terv keretösszegéből.

A teljes metróvonal várhatóan 21 kilométeres lesz majd, és 2031-re készül el. Ez ugyan hosszabb, mint a leghosszabb budapesti vonal, az M3-as metró (ami 17,3 kilométer), de a mintegy 300 ezer lakosú Kolozsvárt összekötné az 50 ezres elővárosával, Szászfenessel (Floresti) is.