Recep Tayyip Erdogan a világ egyik legbefolyásosabb vezetője, ennek megfelelően a testőrsége sem mindennapi. Hűséges elitcsapata, a bajszos gárda mindenhová – így Magyarországra is – elkíséri. 

In this handout photo made available by the Hungarian Prime Minister's Press Office (MTI) shows Turkish President Recep Tayyip Erdogan (L)shaking with his host Hungarian Prime Minister Viktor Orban at the prime minister office of Budapest on August 20, 2023. (Photo by Vivien Cher Benko / MTI / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO /  MTI / Vivien Cher Benko " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Recep Tayyip Erdogan  védelmére másfél év alatt 12 milliárd forintot költöttek.
Fotó: AFP

Legutóbb augusztusban járt Budapesten a 69 éves politikus, amikor egy szegedi hamburgerezőt vezető magyar férfi bemutatott a két kezével, akit ezután nem sokkal később letepertek a török elnök biztonsági emberei. A hírek szerint az illetőt végül a TEK-nek és a rendőrségnek kellett kimenekítenie. A Budapesti Rendőr-főkapitányság pedig elutasította az Erdogan testőrei miatt tett feljelentést.

Kik védik Erdogant?

Erdogan testőrei ugyanolyan vagy nagyon hasonló bajuszt viselnek, mint a török kormányfő – erről is kapták a gúnynevüket. Legismertebb közülük Muhsin Kose török rendőr, aki 2012 óta szolgálja az elnököt. A bajszos gárda tagjainak hűsége és lojalitása megkérdőjelezhetetlen. Ezt jó szemlélteti az az elképesztő eset, ami 2017-ben történt, amikor a török delegáció washingtoni tartózkodásakor fizikai összetűzésbe keveredtek amerikai–kurd tiltakozókkal. A testőrök agresszív fellépését – melynek következtében kilenc ember megsérült, két személyt pedig letartóztattak – azzal magyarázták, hogy az amerikaiak nem léptek fel erélyesen a demonstráció ellen. Az esetnek súlyos diplomáciai visszhangja volt. 

Az is előfordult, hogy az egyébként baráti Boszniában alakult ki csetepaté az ottani hatóságok és a gárda között, miután az utóbbiak nem voltak hajlandók átadni a fegyvereiket vizsgálatra a szarajevói repülőtéren.

Hat évvel ezelőtt Erdogan minden lépését háromezer mesterlövész, ügynök és rendőr figyelte Athénban, a török elnök történelmi jelentőségű görögországi látogatásakor. A közvetlen közelében legalább száz ügynök és természetesen a bajszos gárda hatvan tagja őrködött.

Mennyit költenek a török elnök védelmére? 

Mintegy 526 millió lírát, átszámítva 6,38 milliárd forintot költött testőrökre a török elnöki hivatal 2022-ben. Ez a török Belügyminisztérium alá tartozó Biztonsági Főigazgatóság jelentéséből derült ki. A költések növekedést mutatnak: 

az idei első fél évben több mint 472 millió török lírára rúgtak, ami meghaladja az 5,7 milliárd forintot.

Nem csoda tehát, hogy az elnöki védelem létszámát firtató kérdésekre a hivatalos válasz rendre így szól: „Elégséges személyzet és felszerelés áll rendelkezésre ahhoz, hogy ne keletkezzen biztonsági gyengeség.”