Közélet

Ikonikus helyen lévő McDonald's éttermet rohamoztak meg a palesztin-párti tüntetők New Yorkban

A palesztin-párti tüntetők szombaton ismét New York utcáira vonultak, és megrohamozták a Times Square-t, miután a második hétvége zsinórban elutasították őket, amikor megpróbáltak belépni az Amerikai Természettudományi Múzeumba.

Az éjszaka folyamán Palesztina-párti tüntetők megpróbálták megrohamozni a McDonald’s-t a New York-i Times Square-en, követelve a „gázai népirtás” befejezését. A palesztin-párti tüntetők szombaton ismét New York utcáira vonultak, és megrohamozták a Times Square-t, miután a második hétvége zsinórban elutasították őket, amikor megpróbáltak belépni az Amerikai Természettudományi Múzeumba.

Pro-Palestinian protesters take to the streets of New York
Fotó: Anadolu via AFP

Az Upper West Side-i múzeumnál 14 órakor kezdődött tiltakozásban azt várták, hogy a demonstrálók két órával később belépjenek az intézménybe, hogy „gyarmatiellenes körútra” induljanak – számolt be a NYpost.com.

Körülbelül 200 Izrael-ellenes tüntető gyűlt össze a múzeum előtt délután 4 óráig, táblákat vittek és „Szabad Palesztina” szót skandáltak, valamint antiszemita jelszavakat, mint például: „Csak egy megoldás van, az intifáda forradalom”.

A szombati tiltakozást szervező Within Our Lifetime csoport arra kérte a tüntetőket, hogy „kis csoportokban” jelenjenek meg a múzeumban, palesztin zászlókkal és transzparensekkel díszítve – olvasható egy Instagram-bejegyzésben .

A múzeum azonban készen állt a támadásra, miután a csoport a múlt hétvégén megpróbált bejutni oda, de a tüntetők távoltartása és a tulajdon védelme érdekében korán bezárták.

Miután rájöttek, hogy nem mehetnek be a múzeumba, kiabálni kezdtek: „Már megint kizártak minket” és „szégyen”, mielőtt elengedtek egy füstbombát, amely kiszórta a palesztin zászló vörös, zöld és fekete színét. A csoport azért vette célba a múzeumot, mert azt állítják, hogy vállalati mecénásai „segítik a folyamatban lévő gázai népirtást”.

Miután elfordultak a múzeumtól, a csoport a belváros felé vette az irányt, és néhányan megálltak a 63. utcai Starbucksban, beléptek és zaklatták az ügyfeleket. Az üzlet vezetése kirúgta a tüntetőket és a vásárlókat is. Látták őket bemenni a Columbus Circle üzleteibe is, egy másik helyre, amelyet a múlt héten megcéloztak.

Az egyik tüntető erőszakossá vált, miután néhány férfi kiabálni kezdett a demonstrálókra, miközben azok végigvonultak a Columbus Avenue-n. Nem világos, hogy az illetőt elfogták-e, de az áldozatot vérrel az arcán látták elsétálni. 

A tiltakozás végül a Times Square-re költözött, néhány háztömbnyire ott, ahol néhány nappal azelőtt látták őket, amint megpróbálták felborítani a Rockefeller-fa világítását , mielőtt a News Corp épülete felé indultak volna, ahol a Fox és a New York Post található.

Amikor a tömeg nagy része 18 óra körül feloszlott, egy csoport tüntető megpróbált bejutni a McDonald’s-ba a Times Square-en, ahol egy nő, aki látszólag az ajtót őrzi, paprika spray-vel üdvözölte őket, többeket, köztük egy fiatal lányt megütött.

 

 

izraeli háború Palesztin Állam Times Square News Corp
Kapcsolódó cikkek