„Polt Péter legfőbb ügyész – a csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség előtt folyamatban lévő nyomozás eredményeként – indítványt tett az Országgyűlés elnökénél Gurmai Zita országgyűlési képviselő, illetve az Európai Parlament elnökénél Donáth Anna európai parlamenti képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére” – írja közleményében a Legfőbb Ügyészség kommunikációs és sajtófőosztálya.

Budapest, 2023. május 19.Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti (EP-) képviselője beszél a Holnap Magyarországa Egyesület, a Momentum és a Renew Europe EP-frakció által szervezett konferencián Budapesten  2023. május 19-én.MTI/Bruzák Noémi
Donáth Anna büntetőeljárására a mentelmi joga felfüggesztését követően kerülhet sor.
Fotó: Bruzák Noémi/MTI

Hozzátették: a rendelkezésre álló adatok szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bűnügyi Főigazgatósága előtt különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt indult büntetőügyben a nyomozó hatóság tagjai 2022. február 21-én egy Budapest VIII. kerületi ingatlanban kutatást és lefoglalást végeztek. Az eljáró pénzügyőrök tájékoztatták a kutatással érintett szervezet vezetőjét, hogy a Büntetőeljárási törvény szerint az eljárási cselekményen a hatóság tagjain és a jegyzőkönyvvezetőn kívül csak az érintett szervezet vezetője és jogi képviselője lehet jelen.

A szervezet vezetője az elhangzott tájékoztatás ellenére a sajtó képviselőivel és az ott megjelent más személyekkel együtt kívánt bemenni a kutatás helyszínére. Ezt elősegítendő – a szervezet vezetőjének felhívására – a jelenlévők, köztük 

Gurmai Zita és Donáth Anna a helyszínt biztosító pénzügyőröket jogszerű eljárásukban erőszakkal akadályozták.

Az érintettek az erőszakos cselekményüket akkor hagyták abba, amikor a helyszínre az eljárási cselekmény akadályozása miatt kihívott rendőrök megérkeztek.

GURMAI Zita
Az indoklás szerint Gurmai Zita Donáth Annával erőszakkal akadályozta a helyszínt biztosító pénzügyőröket jogszerű eljárásukban.
Fotó: Kovács Tamás/MTI

A felmerült bizonyítékok alapján a legfőbb ügyész az Országgyűlés elnökénél indítványozta Gurmai Zita országgyűlési képviselő, míg az Európai Parlament elnökénél Donáth Anna európai parlamenti képviselő mentelmi jogának felfüggesztését.

A büntetőeljárás országgyűlési képviselővel, illetve európai parlamenti képviselővel szembeni lefolytatására – így a tényállás részleteinek további tisztázására – a mentelmi joguk felfüggesztését követően nyílik lehetőség.