Közélet

Kegyetlen harcok Gázában: Izrael előrenyomul délen

Az izraeli tankok hétfő reggel hadműveletbe kezdtek Khan Younisban, a Gázai övezet déli részének egyik legnagyobb városában. Eközben ENSZ-tisztviselők ismételten tűzszünetre szólítottak fel a humanitárius katasztrófa elkerülése érdekében.

Úgy tűnik, Izrael több mint két hónapos háborús erőfeszítéseit délre irányítja, miután bevette Gáza északi részét, és kiűzte a palesztinok 2,3 milliós lakosságának többségét otthonából – írta a Reuters.

Dél felé nyomulnak az izraeli tankok.
Fotó: AFP

Az Egészségügyi Világszervezet „katasztrofális” gázai egészségügyi helyzetéről szóló jelentései közepette palesztin aktivisták hétfőn globális sztrájkra szólítottak fel annak érdekében, hogy Izraelt tűzszünetre kényszerítsék.

Itt az ideje a világméretű sztrájknak – sürgette az egyik felhívás. De nem volt világos, hogy az erőfeszítés globálisan elterjed-e, illetve hatással lesz-e Izrael háborús terveire.

Az ENSZ 193 tagú közgyűlése valószínűleg kedden szavaz a tűzszünetet követelő határozattervezetről – közölte a szervezet.

Az Egyesült Államok pénteken megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanácsának azon javaslatát, amely humanitárius okokból azonnali tűzszünetet követel.

Az amerikai szavazást bírálták az arab külügyminiszterek vasárnap a Katar fővárosában, Dohában rendezett nemzetközi konferencián, amely kulcsszerepet játszott a tűzszünetről szóló múlt hónap végi tárgyalásokban.

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár kijelentette, hogy nem adja fel a tűzszünetért való fellebbezést.

Az unió hivatalosan is terroristának minősítette a Hamász két vezetőjét

Sem közvetlenül, sem közvetett módon nem bocsátható a szervezetek és vezetőik rendelkezésére semmilyen pénzeszköz, pénzügyi eszköz vagy gazdasági forrás.

 

 

20:28

Az Európai Unió szankciókat akar kivetni az izraeli telepesekre

Az Európai Unió azt fogja javasolni a tagországok kormányainak, hogy vezessenek be szankciókat azokkal a szélsőséges izraeli telepesekkel szemben, akik erőszakos cselekményeket követnek el palesztinokkal szemben Ciszjordániában – közölte az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben hétfőn. Josep Borrell a tagországok külügyminisztereinek tanácskozását követően tartott sajtótájékoztatón közölte, hogy az EU az izraeli telepesek által a palesztinok ellen elkövetett erőszakos támadások leállítására szólít fel.

Azon fogunk dolgozni, hogy szankciókat javasoljunk a ciszjordániai szélsőséges telepesekkel szemben

– fogalmazott.

19:08

Négy uniós tagállam sürget „hosszú” tűzszünetet Izrael és a Hamász között

A Hamász vezette gázai egészségügyi minisztérium legfrissebb adatai szerint 18 205 palesztin vesztette életét az izraeli légitámadásokban, és 49 645 ember megsebesült. A tárca korábbi jelentései szerint az áldozatok mintegy 70 százaléka nő és gyerek – emlékeztetett a BBC, de az utóbbi napokban erről nem közölt részleteket.

Az Unicef egy héttel ezelőtt arról számolt be, hogy 5350 gyerek vesztette életét, és az elesett izraeli katonák száma is meghaladja már a százat.

Az Európai Unió négy tagállama – Spanyolország, Málta, Belgium és Írország – „hosszú” tűzszünetet követelt – jelentette be Leo Varadkar ír kormányfő. „Nagyon határozottan az a véleményünk, hogy hosszan tartó tűzszünetre van szükség, mert az ártatlan palesztin emberek szenvedésének hossza Gázában szerintem elviselhetetlen. Az ENSZ szerint lassan elérkezünk arra a pontra, ahol éhezésnek, betegségek terjedésének lehetünk tanúi az élelmiszer- és vízhiány miatt, és ez véleményem szerint aránytalan válaszlépés, és végső soron további emberek radikalizálódásához és további bajokhoz vezethet” – idézte a szavait a Sky News internetes kiadása.

13:33

Már több mint száz izraeli katona esett el a Hamász elleni harcokban

Száz fölé emelkedett a Gázai övezetben a Hamász elleni szárazföldi hadműveletek megindítása, október 27. óta elesett izraeli katonák száma – jelentette be az izraeli hadsereg szóvivője hétfőn. A katonai szóvivők reggel újabb négy tartalékos katona haláláról adtak hírt. Hárman harcokban, egyikük pedig katonai közlekedési balesetben vesztette életét az övezet déli részén.

A Gázai övezetben zajló földi harcok kezdete óta, körülbelül másfél hónap alatt százegy izraeli katona esett el. Közülük hetvenen a humanitárius tűzszünetig, a többiek pedig december eleje óta, a harcok újrakezdése után vesztették életüket.

13:13

Izrael elérte Hán Júnisz belvárosát, a Hamász a túszok kivégzésével fenyegetőzik

Az izraeli tankok elérték a Gáza déli részén fekvő Hán Júnisz városának szívét, amikor a Hamász újabb követeléseket adott ki a palesztin foglyok szabadon bocsátására, miközben a fogvatartott túszok kivégzésével fenyegetőznek. Hán Júnisz lakói elmondták, hogy az izraeli harckocsik vasárnap elérték a városon áthaladó észak-déli főutat, miután az éjszakán át tartó heves harcok lelassították az izraeli előrenyomulást keletről – számol be a The Guardian.

Egyes jelentések szerint a harcoktól nyugatra eső területeken harci repülőgépeket is észleltek. Benjámin Netanjahu miniszterelnök azt mondta, hogy több tucat Hamász harcos megadta magát, és ezt a szervezet végének kezdetének nevezte. A palesztin fegyveres csoport ezt cáfolta, és „hamisnak és alaptalannak” nevezte az állítást.

A Hamász egy közleményben kijelentette, hogy ameddig Izrael nem teljesíti a palesztin foglyok elengedésére tett követeléseiket, addig egy túsz sem hagyja el élve Gázát. 

 

izraeli háború Gázai-övezet Izrael Hamász
Kapcsolódó cikkek