Közélet

Izraeli légi csapás végzett Szíriában az Iráni Forradalmi Gárda magas rangú tagjával

Izraeli légi csapás végzett az iráni Forradalmi Gárda egyik magas rangú tanácsadójával Szíriában.

Izraeli légi csapás végzett hétfőn az iráni Forradalmi Gárda egyik magas rangú katonai tanácsadójával Damaszkusz határában – közölték szíriai biztonsági források és az iráni sajtó. A biztonsági források a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva elmondták, hogy Szajjid Rázi Múszávi dandártábornokról van szó, aki a Szíria és Irán közötti katonai szövetség koordinálásáért felelt. 

Aftermath of Israeli Airstrike
Fotó: NurPhoto via AFP

Az iráni állami televízió a nap folyamán megszakította adását, hogy bejelentse Múszávi halálát. A közlés szerint egyike volt a Forradalmi Gárda Szíriában legrégebben dolgozó tanácsadóinak. Az iráni elitalakulat vezetése fogadkozott, hogy Izrael felelni fog a dandártábornok megöléséért. „Kétségtelen, hogy (a palesztinok földjét) bitorló és barbár cionista rezsim meg fog fizetni ezért a bűncselekményért” – áll az állami televízióban felolvasott közleményükben.

Izrael az utóbbi években számos légi támadást hajtott végre szíriai célpontok, a hadsereg, a damaszkuszi kormánnyal szövetséges erők és a Hezbollah hadállásai, raktárai ellen. Bár a támadásokról szóló híreket az izraeli hadsereg rendszerint nem kommentálja, az izraeli vezetés többször leszögezte: mindent megtesz azért, hogy Irán ne vethesse meg a lábát Szíriában, különösen ne a stratégiai jelentőségű Golán-fennsíkon. Alig három hete közölte Irán, hogy izraeli bombázásban meghalt a Forradalmi Gárda két, szintén katonai tanácsadóként dolgozó tagja Szíriában.

 

 

izraeli háború izraeli légicsapás Szíria Iráni Forradalmi Gárda
Kapcsolódó cikkek