Közélet

Küszöbön a katasztrófa: tízezrek szenvednek légúti fertőzéstől és hasmenéstől a gázai menekülttáborokban

Az Egészségügyi Világszervezet vezetője megerősítette, hogy a légúti fertőzés és a hasmenés az egyik legsúlyosabb betegség a gázai lakosok között. Mintegy 180 ezren szenvednek már légúti fertőzésben, és több mint 136 ezer, öt éven aluli gyereknek van hasmenése, ami kezelés hiányában életveszélyes lehet ebben a korban. A tetvesség és a rühesség több mint 55 ezer esetét regisztrálták eddig.

Az izraeli harckocsik szombatra virradóan tovább haladtak előre a Gázai övezet középső és déli részén, komoly légi- és tüzérségi támogatás mellett a Hamász palesztin iszlamista szervezet elleni háborúban, és a katonák egyre mélyebbre hatolnak be a menekülttáborokba – közölte az MTI izraeli katonai szóvivőkre hivatkozva.

Palestinian Israel Conflict Gaza
A légúti fertőzés és a hasmenés az egyik legsúlyosabb betegség a gázai lakosok között.
Fotó: Middle East Images via AFP

Az övezet egészségügyi hatóságai szerint az utóbbi 24 órában 

  • 165 palesztin halt meg, és mintegy 
  • 250-en megsebesültek.

Az ENSZ egyik szervezete arról számolt be, hogy fokozódik a betegségek terjedésének veszélye az övezet ideiglenes menedékhelyein.

Pénteken, késő este és szombaton, kora reggel az izraeli hadsereg az el-bureidzsi, a nuszeirati és a Hán Júnisz-i menekülttáborokra összpontosított, intenzív légi támogatás mellett. A nuszeirati táborban életét vesztette családtagjaival együtt egy palesztin újságíró is. A Hamász-kormány médiahivatala arról tájékoztatott, hogy 106 palesztin újságíró hunyt el az izraeli offenzíva kezdete óta, amelyet az iszlamista terrorszervezet meglepetésszerű és kegyetlen október 7-i támadása váltott ki. Izrael azonban korábban kijelentette, hogy soha nem támadott és soha nem is fog szándékosan támadni médiamunkásokat. A Gázai övezet szinte mind a 2,3 millió lakosa elhagyta otthonát a szóban forgó 12 hét alatt.

A Hamász október 7-i támadásában 1200 embert gyilkolt meg, és mintegy 240-et elhurcolt túsznak az izraeli hatóságok állítása szerint, míg a Gázai övezet egészségügyi szervezete szerint az izraeli ellencsapásban eddig 21 672 palesztin vesztette életét.

Az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatala (OCHA) arra figyelmeztetett szombaton, hogy nő a betegségek terjedésének a veszélye az övezet ideiglenes menedékhelyein, ahol az izraeli bombázások elől menekülő emberek tízezrei húzzák meg magukat rossz körülmények között. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetője megerősítette, hogy a légúti fertőzés és a hasmenés az egyik legsúlyosabb betegség a gázai lakosok között. 

Mintegy 180 ezren szenvednek már légúti fertőzésben, és több mint 136 ezer, öt éven aluli gyereknek van hasmenése, ami kezelés hiányában életveszélyes lehet ebben a korban.

A tetvesség és a rühesség több mint 55 ezer esetét regisztrálták eddig.

Az OCHA tudatta, az ENSZ Gyermekalapja 600 ezer adag oltóanyagot juttatott el a Gázai övezetbe pénteken. A cél az, hogy a kisgyermekek a háború ellenére is megkapják rutinszerű védőoltásukat. Ez magában foglalja a diftéria, a tetanusz és a szamárköhögés elleni vakcinát. Az izraeli kormány szóvivője pénteken azt mondta, hogy nem korlátozzák a humanitárius segélyt, de probléma van a Gázán belüli szétosztással.


 

izraeli háború légúti fertőzés hasmenés menekülttábor gázai övezet
Kapcsolódó cikkek