A brit külügyminisztérium által csütörtökön megosztott jelentés szerint az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) 2015 óta egy tartós kiberkampánnyal igyekszik beavatkozni az Egyesült Királyság politikájába és a demokratikus folyamatokba, hogy éket üssön a nyugati szövetségesek közé – írta a Financial Times.

Sochi,,Russia,-,Mar,15,,2014:,Employees,Of,The,Special FSZB
Az FSZB-t, a hírhedt szovjet KGB utódját az elmúlt néhány évben többször is meggyanúsították, hogy belvédelmi szervezetként igazából csak külföldön szokott kémkedni.
Fotó: Shutterstock

Az FSZB parlamenti képviselőket, kormánytagokat, köztisztviselőket, újságírókat ás civil szervezeteket célzott meg, akik ellen hekkertámadásokat indítottak, hogy az így ellopott információkat zsaroláshoz használják fel 

– mondta Leo Docherty brit külügyminiszter a parlament alsóházban.

A jelentés szerint a műveletekért az FSZB 18-as központja felelős, amely a „Star Blizzard” nevű hekkercsoporton keresztül hajtotta végre a támadásokat. A Külügyminisztérium közleménye szerint azonban eddig az összes ehhez hasonló akciót sikeresen elhárították, egy átfogó nyomozást követően pedig megtalálták a csoport vezetőit is.

A brit kormány eddig két orosz állampolgár ellen vezetett be szankciókat a támadásban való részvételük miatt, 

valamint a jelentés kiadásának napján beidézték az ország nagykövetét, Andrej Kelint is.

Az Egyesült Királyság kormánya korábban már megvádolta Oroszországot azzal, hogy ilyen taktikákat alkalmaz. Néhány éve orosz hackerek kiszivárogtatták a brit–amerikai kereskedelmi tárgyalásokról szóló dokumentumokat, amelyeket az akkori kereskedelmi miniszter, Liam Fox e-mail fiókjából loptak el a 2019-es parlamenti választások előtt.

Az orosz hackerek alapos kutatást és előkészületeket végeztek, többek között a közösségi médián és a hálózatépítésen keresztül, mielőtt hamis fiókokat hoztak létre, és legitimnek tűnő kapcsolatoknak adták ki magukat, hogy közelebb férkőzzenek az áldozataikhoz 

– tette hozzá Docherty. A külügyminisztérium az akkori nyomozása során derítette ki, hogy a Star Blizzard volt a felelős a támadásokért, és azóta több hasonló akciót is hozzájuk, valamint az orosz hírszerzéshez kötöttek.

Oroszországi iPhone-ok lehallgatásával vádolja Amerikát az FSZB

Az orosz biztonsági szolgálat szerint az amerikai hírszerzés kémprogramokat telepített a telefonokra. A vádak arról szólnak, hogy az Apple összejátszott az NSA-val.