Az orosz biztonsági szolgálat razziát tartott Jevgenyij Prigozsin szentpétervári otthonában. A hatóság azt állítja, hogy a palotában a Wagner vezérét nem találták meg, de számos érdekes tárgy előkerült. Fegyvereket, aranyrudakat, egy kitömött aligátort és egy parókákkal teli szekrényt is találtak a fényűző rezidenciában.

RUSSIA-UKRAINE-CONFLICT-WAGNER
Fotó: AFP

Az Izvesztyija című Kreml-barát lap arról írt, hogy a házkutatás során hamis útleveleket is találtak az FSZB emberei, illetve egy bekeretezett fényképet, amelyen levágott fejek sorakoznak – írta meg a Sky News.

A razziára azt követően került sor Szentpéterváron, hogy Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök csütörtökön közölte, hogy Prigozsin nem tartózkodik az országában. 

Korábban, június 27-én még azt közölte, hogy a Wagner-vezér csapataival megérkezett Fehéroroszországba. Jevgenyij Prigozsin nem sokkal korábban lázadt fel az orosz védelmi minisztérium ellen. Csapatival Moszkva felé vette az irányt, csak minimális ellenállásba ütközött. Moszkvához közeledve végül abbahagyták a menetelést. A hírek szerint Lukasenka tárgyalt Prigozsinnal, s ezután a Wagner csoport átvonult Fehéroroszországba.

Újabb fejek hullhatnak a Wagner-lázadás következtében

Jevgenyij Prigozsin nem lélegezhet fel, de más magas rangú orosz tisztek is bajban vannak. A Wagner csoport jövője is kérdéses.

A fehérorosz elnök július 6-án már azt mondta, hogy Prigozsin biztosan nincs az országában, majd hozzátette, hogy Szentpéterváron vagy Moszkvában lehet. Az FSZB ezt követően rohanta meg a szentpétervári palotát.

A hatóságok fényképeket készítettek a rezidencián, amely fényűzően van berendezve. Az előcsarnokból márvány csigalépcső vezet a felső szintre, a lábánál egy zongorával. A házban van gyógyfürdő, szauna, valamint egy fedett úszómedence is. A biliárdteremben a falnak támasztva egy hatalmas kalapácsot is találtak, amire az volt ráírva, hogy „fontos tárgyalásokra”.

A razzia során hatalmas mennyiségű készpénz is előkerült, valamint egy katonai egyenruha is.