Nemzetközi gazdaság

Oroszországi iPhone-ok lehallgatásával vádolja Amerikát az FSZB

Az orosz biztonsági szolgálat szerint az amerikai hírszerzés kémprogramokat telepített a telefonokra. A vádak arról szólnak, hogy az Apple összejátszott az NSA-val.

Amerikai hírszerző szolgálatok több ezer iPhone-t fertőztek meg rosszindulatú szoftverrel Oroszországban, köztük olyanokat is, amelyeket külföldi nagykövetségek használnak – állította csütörtökön az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat.

Paris,,France,-,Nov,10.,2017:,Detail,Of,Face,Obstructed
Fotó: Shutterstock

Az FSZB által kiadott közlemény szerint az orosz távközlési infrastruktúra biztonságának vizsgálata során olyan anomáliákat tártak fel, amelyek csak az Apple mobiltelefonok felhasználóira jellemzők, és amelyeket olyan, eddig ismeretlen, rosszindulatú szoftverek működése okozott, amelyek kihasználták a gyártó által előirányzott szoftveres sebezhetőségeket.

Az FSZB állításai szerint a megszerzett információk szoros együttműködésre utalnak az Apple és az amerikai hírszerzési közösség, különösen az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Ügynöksége (NSA) között. Az oroszok szerint az amerikai tech óriás által meghirdetett személyes adatadatvédelmi politika nem fedi a valóságot.

Az orosz szolgálat szerint a megfigyelés nemcsak orosz felhasználókra terjedt ki, hanem külföldi számokra és olyan SIM-kártyákra is, amelyeket oroszországi diplomáciai képviseletek használtak. Az utóbbiak között voltak NATO- és posztszovjet országok, de az FSZB megemlítette Izraelt, Szíriát és Kínát is.

Zelenszkij után is kémkedtek az amerikaiak, ez még Kijevnek is sok

Ritka betekintést nyújtanak az amerikai kémkedési módszerekbe az elmúlt hetekben kiszivárgott, szigorúan titkos Pentagon-dokumentumok. Az Egyesült Államok szövetségeseket és ellenségeket egyaránt lehallgatott, köztük az ukrán és az orosz katonai vezetést is.

 

kémszoftver Apple FSZB iPhone
Kapcsolódó cikkek